EkonomiManşet

Hakan Atilla Borsa İstanbul’un genel müdürü oldu, Avrupalı ortak tepkili

0

Halkbank genel müdür yardımcısı Hakan Atilla, Borsa İstanbul genel müdürlük görevine atandı. Borsa İstanbul’un yabancı hissedarı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan ‘Bize danışılmadı ve kararı desteklemiyoruz’ açıklaması geldi.

Borsa İstanbul A.Ş.’nin dün yapılan yönetim kurulu toplantısında, genel müdürlük görevine Hakan Atilla seçildi. Atilla, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak twitter’dan yaptığı açıklamada, bir süre ABD’de tutuklu kalan, ardından tahliye edilerek Türkiye’ye dönen eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın seçimini şöyle duyurdu: “Haksız bir mahkumiyetin ardından ailesine ve ülkesine kavuşan Hakan Atilla‘nın dinlenme dönemi bitti. Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak göreve başlıyor. Bu görevin kendisi ve BIST için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Avrupalı hissedar tepkili

Borsa İstanbul (BİST) hissedarlarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), eski Halkbank genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın genel müdürlüğüne getirilmesine itiraz etti. Reuters ajansına bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak şöyle konuştu: EBRD Atilla’nın genel müdür olarak atanması kararını desteklemedi ve bu konudaki itirazını net olarak olarak ortaya koydu.”

Atilla’nın CEO olarak göreve getirilmesi ile ilgili soruyu yanıtlayan EBRD İletişim Direktörü Jonathan Charles ise şunları söyledi: “Bize danışılmadı ve biz desteklemiyoruz. Bu konuyu yetkililerle görüşeceğiz.”

EBRD’nin Borsa İstanbul’da yüzde 10 payı bulunuyor.

Atilla, 27 Mart 2017’de New York JFK Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve İran yaptırımlarının ihlali suçlamalarıyla açılan davanın tek sanığı olarak yargılanmıştı. Jüri, Atilla’yı hakkındaki altı suçlamanın beşinden suçlu bulmuş, ‘kara para aklama’ iddiasıyla ilgili ise Atilla’nın masum olduğuna karar vermişti. 32 ay hapis cezası alan Atilla, 19 Temmuz 2019’da tahliye edilmişti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.