Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Tarihi Yedikule Bostanları otopark tehdidi altında

0

İstanbul’un sosyal ve kültürel tarihinde önemli yer tutan “Yedikule Bostanları” bu kez otopark tehdidi altında…

Daha önce imar hukuku mevzuatına aykırı bir şekilde yeşil alana inşa edilen Yedikule konaklarının ardından Fatih Belediyesi kamusal alanı otoparka dönüştürüyor.

Sitedeki yüzlerce dairenin otopark, çocuk parkı ve gezinti alanı olarak “kamu mülkü, yeşil alanı (geçici) yapıyoruz” denilerek işgal edildiğini söyleyen bölge sakinler konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa birimine şikâyet dilekçesi yazdılar.

Dilekçede şu açıklamalara yer verildi:

“İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Halkla İlişkiler Müdürlüğüne

İstanbul ili Fatih ilçesi Hacı Evhaddin Mahallesi, 2454 ada 23 ve 35 parseldeki moloza gömülü tarihi bostan alanına Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından Yedikule halkının kullanacağı 1000 metrekarelik bir alana “geçici” olmak kaydıyla bir otopark yapılacağı, bu otopark inşaatı için geçtiğimiz Cuma günü bostanın müştemilatında oturan vatandaşa Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün talimatıyla otopark yapılacağı iletilmiştir.

Vatandaş bu olup bitenleri telefon görüşmemizde tarafıma iletmiştir.

Ben bu alanın dünya miras listesinde olduğunu, yasal ve koruma statüsü sebebiyle koruma kurulunun bilgisi ve onayı olmaksızın otopark vs. hiçbir idari iş ve işlemin yapılamayacağını telefonda söyledim.

Telefonda konuştuğum vatandaş, belediyeden geldiğini söyleyen kişilerin ellerinde yazılı bir karar olmadığını, bu kararı aldırtabileceklerini tarafıma iletti. Telefon görüşmesinin üzerine cumartesi günü söz konusu alana gittim, Fatih Belediyesi Fen İşlerine ait bir kamyonetin alana asfalt (tam emin olamamakla birlikte) döktüğünü gördüm.

Aracın ve alanın fotoğrafını çektim. O esnada kamyoneti süren şoför benim fotoğrafımı çekti. Mahallede toplanan birkaç insandan ne olup bittiğini öğrenmeye çalıştım. Duyumlarımız üzerine Fatih Belediyesinin talimatıyla alana 1000 m2’lik bir otopark yapılacağını şifahen öğrendim. Yukarıda izah ve arz olunan durum sebebiyle

Yukarıda izah ve arz olunan durum sebebiyle

1-Söz konusu İstanbul ili Fatih ilçesi Hacı Evhaddin Mahallesi 2454 ada 23 ve 35 parseller kimin yetki ve sorumluluğu altındadır?

2-Alanın mülkiyet durumu nedir?

3-Fatih Belediyesi söz konusu alanda otopark yapabilir mi?

4-Fatih Belediyesi bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesine yazılı veya sözlü bilgi vermiş midir?

5-Fotoğraflardan Fatih Belediyesine ait bir kamyonet tespit edilmesi sebebiyle gerçekleştirilen işlemin gerekçesi ve yasal dayanağı nedir?

6-Alanın yasal ve koruma statüsü sebebiyle inşaat ve düzenleme için koruma kurulu bilgilendirilmiş midir?

Yukarıdaki soruların 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve 27.04.2004 tarih ve 25445 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik gereği yazılı olarak cevaplandırılmasını, moloza gömülü söz konusu alandaki işlem ve uygulamalar hakkında tarafımın bilgilendirilmesini, duyumlarımız doğru olduğu takdirde otopark inşaatının hemen kaldırılmasını, alanın ivedilikle aslına rücu ettirilmesini, konuyla ilgili gereken işlemlerin yapılmasını arz ederim.”

 

(Fatihhaber)

You may also like

Comments

Comments are closed.