Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Danıştay’dan tarihi Munzur Vadisi Millî Parkı kararı

0

Danıştay 10. Dairesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapımı planlanan 4 Baraj ve 5 HES Projesi ile Mercan Reg. HES Projeleriyle ilgili “ÇED olumlu kararı veya ÇED gerekli değildir kararı” alınmadıkça projelerle ilgili onay ve izin verilemeyeceğine hükmeden kararına karşı açtığı davayı reddetti.

Pınar Tarcan’ın Bianet’te çıkan haberine göre, Başkan Vekili Suna Türkoğlu, üyeler Nizamettin Kalaman, Abdullah Artunç, Vahit Kınalıtaş, Ahmet Saraç’ın imzası bulunan kararda Danıştay Tetkik Hakimi Dr. Gülşen Köse, “2577 sayılı Kanun’un 54. maddesinde öngörülen nedenler bulunmadığından, kararın düzeltilmesi isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir” dedi.

Davacı Dersim Barosu: Tarihi bir karar

Ankara 3. İdare Mahkemesi’nce verilen projelere onay kararını temyize götüren Dersim Barosu Başkanı Avukat Barış Yıldırım, gelinen aşamada davalı Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş. ile Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş.’nin yaptığı Karar Düzeltme başvurusunun reddedilmesini tarihi bir karar olarak niteleyerek şunları söyledi:

“Böylelikle gerek Munzur Vadisi Millî Parkı bakımından ve gerekse de Millî Parklar hukuku bakımından tarihi bir karar verilmiştir.”

Munzur Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde toplam 4 Baraj ve 6 HES projesine izin veren Bakanlık kararının iptali amacıyla ilk dava 19.12.2011 tarihinde açılmıştı.

Danıştay 10. Daire, Orman ve Su İşleri Bakanlığının düzeltilmesini istediği kararda Anayasa’nın 56. Madde hükmü ve 2872 sayılı yasanın 10. Maddesi birlikte değerlendirildiğinde, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının bulunduğu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğunu” vurgulamıştı.

Haberin devamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.