EkolojiManşet

Türler tehdit altında: Okyanuslardaki plastik kirlilik Antarktika’ya kadar ulaştı

0

Plastik üretimi ve tüketimindeki artış gezegenimizi tehdit etmeye devam ediyor.

Greenpeace tarafından yapılan son araştırmaların sonuçları Antarktika Okyanusu’nun mikro plastik ve kimyasal atıklarla mücadele ettiğini ortaya koydu.

Dünyanın en büyük bakir arazilerinden olan Antarktika’da incelemelerde bulunan araştırmacılar, su ve kar örnekleri topladı.

İncelenen örneklerin çoğunda ‘kalıcı zararlı kimyasallar’ veya mikro plastikler bulundu.

Antarktika’yı çevreleyen denizleri dünyanın en büyük okyanus koruma alanına dönüştürme ve bölge ekosistemini endüstriyel balıkçılık ve iklim değişikliğine karşı koruma projelerinin bir parçası olan araştırma artık insanların neden olduğu kirliliğin izlerinin gezegenin en uzak noktalarında bile rastlandığını gösteriyor.

Greenpeace’in Antarktika’yı koruma kampanyası görevlisi Frida Bengtsson, “Bu pisliklerin Antarktika’ya ulaşmasına engel olmak için meselenin çözümü için kaynağından harekete geçmemiz gerekiyor ve Antarktika okyanus alanının tüm baskılara karşı, penguenleri, balinaları ve tüm ekosistemi barındırmasını istiyoruz” dedi.

Hafta başında Birleşmiş Milletler (BM) plastik kirliliğinin dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük çevre tehditlerinden biri olduğunu açıklamış ve çok sayıda ülkenin plastik tüketimine karşı önlemler aldığını duyurmuştu.

Amsterdam dünyanın ilk “Plastiksiz” marketini açtı: Darısı başımıza – Sima Ertem

Balina midesinden çıkan 8 kilogram plastik yüzünden öldü

Caretta Carettaların yarısından çoğunun sindirim sistemi plastik atıkla dolu

Bilim insanları plastiği çözen bir enzim geliştirdi

AB’den plastik atağı: Tek kullanımlık ürünler yasaklanıyor

 

(BBC Türkçe)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.