Hafta SonuManşet

Amsterdam dünyanın ilk “Plastiksiz” marketini açtı: Darısı başımıza – Sima Ertem

0

Olay Yeri: Amsterdam, Hollanda

Ekoplaza isimli market zinciri; bizim belki 150 yıl falan sonra -o da beeeeelki- gelebileceğimiz bir kafaya çoktan varıp, dünyanın ilk PLASTİK GİREMEZ alışveriş alanını yaratmış.

Bu pilot uygulamada süt, et, sebze-meyve, pirinç, şekerleme, sos gibi 700’den fazla market ürünü plastik içermeyen paketlerde satışa çıkıyor. Şaşılacak şey! Marketten eve geldiğinizde, aldığınız ürüne ulaşabilmek için kaç kat plastik kaplamayı soymanız gerektiğini bir düşünün. Tabi en önce ürünleri, plastik market torbalarından çıkarmanız gerekecek. Sonra da o torbaları, mutfağın en değerli köşesinde özenle sakladığınız diğer onlarcasının yanına koyacaksınız. Tanıdık geldi mi bu sahneler?

Ne diyorduk, evet 700’den fazla market ürünü, hiçbir yerinde plastik yok! Bunun yerine Ekoplaza, yeni nesil biyolojik olarak doğada tamamen bozunabilen malzemeler ve cam, metal, karton gibi daha geleneksel olanlarını tercih ediyor.

Fikri bulup bu şahane olaya ön ayak olan A Plastic Planet şirketi, bu çalışmanın tüm dünyanın karşı koymaya çalıştığı plastik kirliliğine karşı önemli bir adım olduğunu söylüyor. Katılıyoruz!

Boynuna plastik torba dolandığı için hareketsiz kalan kaplumbağalar, plastik kapaklar yutup nefes alamayan hayvanlar da bu habere eminiz bizim gibi çok sevinmişlerdir.

E bu gelişme Amsterdam’da yaşandığı için biz ancak uzaktan seyredebiliyoruz ama bizim de burada plastiksiz bir yaşam için uygulayabileceğimiz onlarca basit çözüm var! İlk olarak, sadece ihtiyacınız kadar tüketmekle başlayabilirsiniz ;) Diğer önerilerimize de linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Daha az Plastikle Yaşamak İçin 10 İpucu

Deniz ve okyanuslardaki büyük tehlike: Plastik kirlilik 10 yıl içinde 3 katına çıkabilir

İnsanlığın plastikle ölümcül imtihanı: 80 yılda ürettiğimiz plastik 8 milyar tondan fazla

World’s first plastic-free aisle opens in Netherlands supermarket

 

 

Sima Ertem

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.