Doğa MücadelesiManşet

Balina midesinden çıkan 8 kilogram plastik yüzünden öldü

0

Genç yaştaki bir pilot balina Tayland ‘da karaya vurdu.

Songkhla kentindeki gönüllü çevreciler ve ThaiWhales isimli gönüllü balina koruma derneğinin aktivistleri tarafından kurtarılmaya çalışılan balina, tüm çabalara rağmen yaşamını yitirdi.

Tayland’ın güneyindeki Na Thap kanalında kıyıya vuran balinaya ilk müdahaleyi yapan sağlık görevlileri, balinanın ölmeden önce 5 adet plastik poşet kustuğunu ifade etti.

Uzmanlar, balinanın midesinden çıkan 8 kilo ağırlığındaki plastik torbaların balinanın beslenmesini engellediğini belirtti.

Yardıma gelen uzmanlar balinayı güneşten korumak için üzerine bir tente yerleştirip, yeniden yüzdürebilmek için teknelerle hayvanı sürüklemeye çalıştılar.

Bir hafta boyunca sahilde yaşam mücadelesi veren balina kurtarılamadı.

Deniz biyoloğu Thon Thamrongnawasawat, AFP’ye verdiği mülakatta balinanın beslenemediği için yaşamını yitirdiğini ifade etti.

“Midesinde 80 plastik poşet olan her canlı ölür” diyen uzman plastik poşetlerin balinanın yeterli gıdayı almasına engel olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay, doğada tamamen çözülmeyen plastiğin çevreye verdiği zararın boyutlarını ortaya çıkaran bir rapor yayımlanmış, 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağı duyurulmuştu.

 

(Cumhuriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.