Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Kadıköylü hemşehrilerden Kalamış Marina için ortak ses: Kıyılar halkındır, satılamaz!

0

Özelleştirme İdaresi’nin Fenerbahçe-Kalamış Marina’nın imara açılması konusundaki ısrarı Kadıköy Belediyesinin yoğun itirazı ve halkın karşı çıkmasına rağmen 2011 yılından beri devam ediyor.

2017 Kasımında Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Fenerbahçe- Kalamış Marina bölgesinde özelleştirilecek alan yaklaşık 480bin metrekareye çıkarıldı. Bu kararın ardından, Kadıköy Kent Konseyi’nin de desteği ile Kadıköylü 14 yurttaş, kararın yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin “hemşehri davası” olarak anılan davayı açtı. Dava dilekçesinde, “Bu bölgenin özelleştirilmesi nedeniyle Anayasal düzeyde koruma altına alınmış olan yaşama hakları, maddi ve manevi varlıklarını koruma hakları, sağlıklı bir çevrede yaşama haklarıyla, kıyılardan herkesin yararlanma hakları ihlal edileceği” belirtildi.

Davanın avukatlığını yapan ve aynı zamanda Kadıköy Kent Konseyi üyesi olan Av. Doğuşcan A. Aygün davayla ilgili olarak yaptığı açıklamada,

” Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararında ifade edilen yeni planlarda, yat limanı alanının büyütülmesi ile deniz alanında ekolojik dengenin bozularak yosunlaşmanın artması, doğal su akımlarının ortadan kalkarak denizdeki oksijenin azalması ve doğal yaşamın tehlikeye girmesi, yelken sporunun yoğun olarak yapıldığı alanın küçülmesi ve hava koridorunun kesilmesine neden olacak, Kadıköy ve çevre ilçelerde yaşayan hemşehrilerin sosyal çevre alanlarının yok olmasına sebebiyet verecektir. Davaya konu düzenleme ile park alanlarının yok olduğu, bölge trafiğinin arttığı, bölge ekolojisinin tahrip olduğu, 3. Derece Arkeolojik Sit Alanının yok olduğu, 1.ve 2. Derece Doğal Sit Alanları yok olduğuna dikkat çekilmesi gerekmektedir” şeklinde bilgi verdi.

Konuyu gündemde tutmak isteyen Kadıköylüler, 6 Ocak’ta Kalamış Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen Kent ve Yaşam Şenliği’nde, “Kıyılar halkındır, satılamaz” sloganıyla bir araya geldiler.

Mahalle sakinleri ve Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği şenlikte 60 farklı STK’dan temsilci bulunuyordu. Kadıköy Belediyesi, Kadıköy Kent Konseyi, Kadıköy Kent Dayanışması, Validebağ Gönüllüleri, S.O.S Çevre Gönüllüleri, Validebağ Savunması, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Koşuyolu Çevre Gönüllüleri, Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği gibi konu üzerine çalışan çeşitli kurumlar stand açarak yürüttükleri mücadeleden bahsettiler.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da katıldığı forum tadındaki şenlikte, mahalleli, bölge muhtarları, siyasiler ve sanatçılar bir yandan görüşlerini paylaşırken bir yandan da şarkılara eşlik ettiler.

Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer, açılış konuşmasında Kadıköylülerin alınan kararlar nedeniyle mağduriyet yaşadığını ve kararın iptal edilmesi için Kadıköylülerin tüm hukuki hakları kullanacaklarını belirterek yat limanının özelleştirme kararının iptali için açılan Hemşehri Davası’nın ardından, 1/5000 ölçekli imar planlarının iptali için de dava açacaklarını söyledi. Yüceer, davacı olmak isteyen herkesi Kadıköy Kent Konseyi ile iletişime geçmeye çağırdı.

Kadıköy Kent Dayanışması’ndan Gülsün Gökalp, konuyu farklı bir boyuttan değerlendirerek, İstanbul’un ve Kadıköy’ün topyekün bir neoliberal saldırı altında olduğunu ve buna karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Marinada uzun zamandır faaliyet gösteren, emekli ve amatör balıkçıları aynı çatı altında toplayan Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği adına konuşan Metin Yalvaç, bu karar ile kendilerine sorulmadan yerlerinden edildiklerini, haklarının ellerinden alındığını belirterek karara karşı olduklarını söyledi. Aktivist Hüseyin Ürkmez de,  “7 ülke kıyılarını kürek çekerek gezmiş bir kişiyim.  Deniz kaplumbağaları, deniz kirliliği, nükleer santral protestosu ve barış adına, çevre içerikli aktüel konuları gündeme getirerek bu gezilerimi gerçekleştirdim. Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği sandalıma marina içerisinde herhangi bir bedel talep etmeksizin ev sahipliği yapmaktadır” diyerek Yalvaç’ı destekledi.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’nden Gülbahar Baran Çelik, Fenerbahçe-Kalamış bölgesinin önemli bir arkeolojik alan olduğunu belirterek kültürel mirasın korunması için yapılaşma kararından vazgeçilmesi yönünde görüşünü paylaştı.

Konuşma yapan mahalleliler ise, temel olarak aynı konuda fikir birliğindeydi, “Yaşam alanımıza, bize sormadan dokunmayın!”

Marina’nın özelleştirilmesi kararının iptali için Kadıköy Kent Konseyi etkinlikte bir imza kampanyası başlattı. Bunun dışında Kadıköy Belediyesi’nin change.org üzerinden başlattığı imza kampanyası da sürüyor.

 

 

Haber: Ebru Özer

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.