İklim KriziManşet

Macron’dan Paris İklim Anlaşması’nın 2’nci yıl dönümünde harekete geçme çağrısı

0

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, refah düzeyi yüksek ülkeler ve küresel şirketlere, küresel ısınmayla mücadele için daha fazla kaynak sağlama ve yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardım etme çağrısı yapacak.

Macron Paris iklim anlaşmasının ikinci yıl dönümünde bugün düzenlenen “Tek Gezegen” zirvesine ev sahipliği yapıyor. Paris İklim Anlaşmasıyla yaklaşık 200 hükümet fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını sona erdirme ve küresel ısınmayı sınırlama konusunda anlaşmıştı.

Macron, ABD Başkanı Donald Trump‘ın Haziran ayında aldığı iklim anlaşmasından çıkma kararına rağmen, büyük uğraşılarla varılan hedeflerde ilerleme sağlandığını göstermek isteyecek.

Macron, Trump’ın bu kararının özel sektörün harekete geçmesi için “ciddi bir uyarı” olduğunu söyledi.

Amerikan televizyon kanalı CBS News’e açıklama yapan Macron, “Harekete geçmezsek ve yönümüzü üretmeye, yatırım yapmaya ve doğru davranışlara çevirmezsek, milyarlarca mağdurun sorumlusu olacağız” dedi.

Gelişmekte olan ülkeler, zengin ülkelerin, fosil yakıtlardan daha yeşil enerji kaynaklarına geçmelerine ve iklim değişikliği etkilerine uyum sağlamlarına yardımcı olmak için, Paris anlaşmasında, 2020 yılına kadar kamusal ve özel kaynaklardan yılda 100 milyar dolarlık kaynak sağlama yolundaki taahhüde uymadıklarını söylüyorlar.

Macron’un, gerçek finansmanlı somut projelerin gerçekleşmediğini söylemesine rağmen, açıklanmaya hazır hiçbir uluslararası ve bağlayıcı taahhüt yok.

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile Çad, Madagaskar ve Peru gibi iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerin liderleri de dahil olmak üzere 50 dünya lideri Paris’te yapılacak toplantıya katılacak.

ABD ise yalnızca Paris büyükelçiliğinden bir resmi heyet gönderecek.

Toplantıda kamu ve özel finans kuruluşlarının daha fazla parayı nasıl sağlayabilecekleri ve yatırımcıların dev şirketlere çevre dostu stratejilere yönelmeleri için nasıl baskı yapabileceklerine odaklanılacak.

 

(Investing.com)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.