EkolojiManşet

6 maddede Türkiye’deki arı ölümlerinin nedeni

0

Arılar ekosistemin en önemli canlılarından. İklim değişikliğinin etkileri ve doğal alanların yok olması arıların yaşam alanlarının en büyük tehditlerinden. Türkiye 7,9 milyon kovan ile Çin’den sonra dünyada en fazla kovana sahip ikinci ülke olmasına rağmen bal verimi açısından dünya ortalamasının altında kalıyor. Yanlış arıcılık yöntemleri de arıların güçsüz düşmesine yol açıyor. “Arıları Yaşatalım” projesiyle geleneksel arıcılık yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan Buğday Derneği, Türkiye’deki arıcılığın temel sorunlarını paylaştı.

1-) Arıcıların teknik bilgi yetersizliği

Türkiye’de son 20 yılda arıcılık yapan kişi ve koloni sayısında büyük bir artış olsa da, arıcılığa yeni başlayan arıcıların deneyim eksikliği ve yerleşmiş bir arıcılık kültürünün olmayışı nedeniyle, Türkiye koloni sayısında dünyada 2’nci sırada yer almasına rağmen, birim koloni başına bal verimi ile diğer arı ürünleri üretiminde dünya ülkelerinin çok gerisinde yer alıyor. Bal dışındaki ürünlerin üretimi yok denecek kadar azken, balda ilaç ve antibiyotik kalıntılarının çıkması da yine bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.

2-) Arı hastalık ve zararlıları ile mücadele yetersizliği

Arı hastalıklarıyla ve parazitlerle sentetik kimyasal mücadele kısa vadede başarılı gibi gözükse de, hem balda kalıntı bırakıyor, hem de uzun vadede koloniyi zayıflatarak hastalıklara açık hale getiriyor.

3-) İklim değişikliği

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak görülen sıcaklık geçişleri (aşırı soğuk veya aşırı sıcak havalar), mevsim dışı ve sert iklim olayları da (dolu, aşırı yağış, kuraklık vb) arıları olumsuz etkileyen faktörlerden.

4-) Sentetik kimyasal tarım ilaçları

Bitkisel üretim yapan işletmelerin kullandıkları, başta neonikotinoid olmak üzere, pestisit ve insektisitler arıların yaşamını tehlikeye sokan ana unsurlardan. Yanlış ve zamansız ilaç kullanımından ötürü Türkiye’de her yıl ortalama 120 bin arı kolonisinin öldüğü tahmin ediliyor.

5-) Saf arı cinslerinin kaybedilmesi

Ülkemizde yaygın olan gezgin arıcılık nedeniyle, arı türleri karıştı, ırka has özelliklerini yitirdi ve verim kaybına uğradı. Damızlık arı üretiminde cinslerin coğrafi koşullara uygunluğu gözetilmediği için gönderildikleri bölgede verim veremeyebilirler ve gittikleri bölgelerdeki arı cinleriyle karışarak o bölgeye has ırkı da bozabiliyorlar.

6-) Habitat kaybı ve monokültürel tarım

Betonlaşma, çarpık şehirleşme, doğal alan kaybı, büyük çaplı HES, termik santraller gibi doğal dengeleri değiştiren inşaatlar arıların yaşadığı ve beslendiği alanların azalmasına sebep oluyor. Monokültür tarım alanlarına kovan taşınması, arıların pek çok bitkiden polen ve nektar alması yerine, tek tür bitkiyle beslenmesine sebep oluyor. Bu durum arıların bağışıklık sistemini düşürdüğü gibi, baldaki enzim kalitesini de olumsuz etkiliyor. Şehirlerde ağaçlandırma yapılırken tek tip ağaç ve bitkilerin ekilmesi, arıların aç kalmasına sebep olabiliyor.

Dünyada toplam bal üretimi miktarı:

1,5 milyon ton

Dünyada bal üretimi:

  1. sırada Çin: % 30,6
  2. sırada Türkiye: % 6,85
  3. sırada ABD: % 5,35
  4. sırada İran: % 5,03
  5. sırada Rusya: % 4,96

*Kaynak: Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Çin’deki arıcılık faaliyetleri

9 Aralık’ta İzmir’de düzenlenecek olan Uluslararası Ekolojik Arıcılık Konferansı’na katılmak için kayıt formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

4-8 Aralık tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşecek olan “Arı Odaklı, Ekolojik Arıcılık” eğitiminin başvuru koşullarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

(Buğday Derneği, Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.