İklim KriziManşet

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporu: Metan 10 yılda 10 kat arttı

0
Holstein cows eat their lunch at the Dairy Cattle Facility at UC Davis. Photo taken on August 28, 2014.

Yeniden yapılan hesaplamalar, küresel hayvancılık sektöründen kaynaklanan metan gazı salımının 2011 yılında Birleşmiş Milletler’ bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin paylaştığı rapordan yüzde 11 oranında daha fazla olduğunu gösteriyor.

Yeşilist’ten Görkem Gömeç’in haberine göre BM’ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından düzenli olarak paylaşılan bu raporlar binlerce biliminsanı tarafından hazırlanıyor ve liderlere iklim değişikliğine karşı mantıklı karar alınması için bir yol sunuyor.

Holstein cows eat their lunch at the Dairy Cattle Facility at UC Davis. Photo taken on August 28, 2014.

Araştırmayı gerçekleştiren ABD Tarım Bakanlığı için çalışan Julie Wolf, bazı bölgelerde hayvancılık sektör rakamlarının değiştiğini ve sektörün daha büyük ve daha fazla yem tüketen hayvanlar ürettiğini belirtiyor.

Araştırmaya göre 2000 ile 2006 yılları arasında yavaşça artan havadaki metan gazı oranı son 10 yılda (2006’dan itibaren) 10 kat daha hızlı artmış. Dünya’nın atmosferik ısısı için önemli bir değişken olan metan, karbondioksitten 4 kat daha fazla ısınma potansiyeline sahip.

Bununla beraber, metan üreten kaynakların hepsini direkt olarak ölçmek mümkün değil, bu yüzden metan ölçümlerinin bir kısmı varsayımlara bağlı. Torf, sulak alanlar ve termitler gibi doğal kaynaklar dışında, insan eli ile üretilen metan gazının iki ana kaynağı var.

Birincisi kömür, petrol ve özellikle doğal gaz üretimi ve taşınması sırasında ortaya çıkan kaçaklardan, ikincisi ise inek ve koyunların midedeki gazlarından ve özellikle çöplüklerdeki organik atıkların bozulmasından kaynaklanıyor.

Et ve süt ürünlerinin tüketimiyle sorun büyüyor

Küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının yüzde 75’ini karbondioksit, yüzde 16’sını ise metan gazı oluşturuyor. Bununla beraber Edinburg Üniversitesi’nden Prof. Dave Reay, beslenmede et ve süt ürünlerinin yeri büyüdükçe bu rakamın daha da artacağını belirtiyor.

Reay, iklim değişikliği konusunda ineklerin gaz çıkarmasının önemli olduğunu savunuyor.

Bilim insanları bu konu ile ilgili daha az metan gazı üreten ineklerin çiftleştirilmesinden, yemlere yosun katılmasına, hatta et ürünlerine ayrı bir vergi konulmasına kadar geniş bir çerçevede çözümler üretmeye çalışıyor. Bu araştırmanın ortaya çıkardığı yüzde 11 oranında daha fazla metan gazı, Paris Anlaşması’nın hedeflerini tehlikeye atabilir. Zira 100 yıllık süreçte metan, karbondioksit ile karşılaştırılınca, 28 kat daha fazla küresel ısınma yaratma potansiyeline sahip.

 

(Birgün)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.