İklim KriziManşet

Maria Kasırgası Karayipler’i vurdu: Dominika Adası yerle bir oldu

0

ABD’nin Florida eyaletini ve Karayip Adaları’nı vuran Irma Kasırgası’nın ardından ortaya çıkan Maria Kasırgası, Dominica’ya tarihinin en büyük yıkımlarından birini yaşattı. ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), saatte 260 km rüzgar hızıyla Karayipler’deki Dominica adalarını vuran Maria Kasırgası’nı kasırga ölçeğinin en güçlü düzeyi olan Kategori 5 olarak güncelledi.

Karayipler’in doğusunda yer alan ada ülkesi Dominica, yaklaşık 72 bin nüfusa sahip.

Dominica Başbakanı Roosevelt Skerrit, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kasırga nedeniyle ülkenin büyük hasara uğradığını, parayla satın alınabilecek her şeyi kaybettiklerini belirtti. Başbakan, evinin çatısının uçtuğunu ve binayı sel sularının bastığını, ardından ekiplerce kurtarıldığını duyurdu. Kasırganın yol açtığı yıkım sebebiyle adadaki havaalanları ile köprüler de kapatıldı.

Irma’nın yaralarını sarmaya çalışırken Maria’ya hazırlanan Porto Riko, St Martin, St Barts, Saba, St Eustatius ve Anguilla’da, kasırga gözlem ekipleri devreye sokuldu. Guadeloupe adasında ise tahliye operasyonları için emir verildi.

İklim değişikliği sebebiyle Karayipler ve ABD’nin güney sahillerini vuran Irma Kasırgası, yarıdan fazlası Karayip adalarında olmak üzere 61 kişinin hayatını kaybetmesine ve milyonlarca dolarlık maddi hasara yol açmıştı.

Ay başında aynı bölgede etkili olan Irma Kasırgası, Karayipler’deki ülkelerin yanı sıra ABD’nin Florida, Georgia, Alabama, Kuzey ve Güney Carolina bölgelerini de etkilemiş, yaklaşık 7 milyon kişinin tahliye edilmesine neden olmuştu.

Harvey, Irma ve Maria kasırgalarının iklim değişikliğiyle ilgisi ne?

İklim değişikliği nedeniyle okyanus yüzeyinin ısınması ve buharlaşmanın artması hem kasırgaların daha fazla enerji biriktirmesine, hem de daha ağır yağış bırakmasına neden oluyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi de denizden karaya vuran kasırgaların meydana getirdiği fırtına dalgalarının (storm surge) daha yükselmesine ve tehrip gücünün artmasına neden oluyor.

 

(BBC Türkçe, CNN)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.