Günün Manşetiİklim KriziManşet

Harvey kasırgası şiddetini artırarak Teksas’ı vurdu: Kategori 4!

0
Harvey kasırgası'nın gözü tam kıyıya vurduğu sırada uydu görüntüsü

Meksika körfezinde oluşan Harvey kasırgası, gece saatlerinde Corpus Cristi kasabası üzerinden Teksas kıyılarına vurdu. Daha önce Kategori 3 şiddetine ulaşması beklenen Harvey kasırgası, karaya vurduğu anda hızını beklenmedik şekilde artırarak saatte 210 kilometre hıza çıktı ve Kategori 4 oldu.

Harvey kasırgası’nın gözü tam kıyıya vurduğu sırada uydu görüntüsü

Şiddetli yağmur ve sert rüzgârın Teksas’ın güney kıyılarını etkisi altına almasıyla bölgede elektrikler tamamen kesildi, şebeke sularının kaynatılmadan kullanılmaması istendi. Corpus Christi’de yaşayanların büyük bölümünün dün kuzeye doğru giderek kenti boşalttıkları söylenirken, kentte kaç bin kişinin kaldığı bilinmiyor. Kasırga’dan Houston, San Antonio ve Austin kentleriyle Loussiana eyaletinin batısı da etkileniyor.

Harvey kasırgası dün gece 11:00 sularında (TR saatiyle bu sabah 7:00) merkezi Teksas’ın güney kıyısındaki Port O’Connor ve Port Aransas arasında olacak şekilde karaya ulaştığında şiddeti saatte 210 kilometreye (Kategori 4) ulaşmıştı. Gece 2:00 sularında hızı saatte 200 kilometreye inerek Kategori 3’e gerilese de hâlâ çok şiddetli bir kasırga olmayı sürdüren Harvey, 2005’ten bu yana ABD’de görülen ilk Kategori 4 kasırga.

Harvey kasırgası dün Meksika körfezi üzerindeyken

Kasırgayla birlikte elektrik hatlarının koptuğu, ağaçların kökünden söküldüğü ve su baskınlarının yaşandığı bildirilirken, bölgenin haftalarca yaşanmaz halde kalacağı tahmini yapılıyor.

Dün gece Corpus Christi yakınları

Kasırga henüz karaya vurmadan önce yapılan tahminlere göre Harvey kasırgası sadece Corpus Christi’ye 90 cm. yağış bırakacak ve 20-30 cm. yükskliğindeki fırtına dalgalarına neden olacak. Corpus Christi’nin yılda aldığı ortalama toplam yağış 80 cm. civarında.

Okyanus yüzeyindeki yüksek sıcaklık nedeniyle oluşan kasırgaların sıklığının ve şiddetinin iklim değişikliği nedeniyle okyanus sıcaklıklarının yükselmesin e bağlı olarak arttığı biliniyor. Ayrıca iklim değişikliğiyle yükselen deniz seviyeleri kasırganın deniz üzerinde oluşturduğu karaya vuran fırtına dalgalarının (storm surge) büyüklüğünü de artırıyor.

2005’de New Orleans’ı vuran ve saatteki hızı 280 kilometreye ulaşan Kateori 5 şiddetindeki Katrina kasırgasında en az 1245 kişi hayatını kaybetmişti.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.