Günün Manşetiİklim KriziManşet

İklim Gazeteciliği Atölyesi makale yarışmasının kazananları Bonn iklim değişikliği konferansına katılıyor

0

23 – 24 Mart tarihlerinde İstanbul Galatasaray’da bulunan Cezayir Toplantı Salonu’nda Yeşil Gazete , Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Climate Tracker ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen “İklim Gazeteciliği Atölyesi” katılımcılarından Elif Cansu İlhan ve Barış Can Sever’, 8 – 18 Mayıs 2017 tarihlerinde Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenecek “İklim Değişikliği Konferansına katılmaya hak kazandı.

İlhan ve Sever atölye sonrasında iklim değişikliğine dair hazırladıkları yazılarının bir gazete ya/ya da kendi bloglarında yayınlanmasının ve Climate Tracker seçici kurulu ile paylaşılmasının ardından düzenlenen makale yarışması sonucunda kazanan isimler oldu.

Elif Cansu İlhan ve Barış Can Sever’den tüm bu süreci Yeşil Gazete okurları için değerlendirmelerini istedik.

Elif Cansu İlhan: Bonn’dan da Yeşil Gazete için bildirmeye devam edeceğiz

Yeşil Gazete , Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Climate Tracker ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen “İklim Gazeteciliği Atölyesi” sonuncunda verilen burs ile, Barış ve ben, Climate Tracker’dan eğitmenlenlerimiz ile birlikte, Bonn’da düzenlenecek UNFCC konferansına katılacağız.

Climate Tracker ve Yeşil Gazete’den, hepimize ilhan olan insanların eğitmen olduğu, Andreas’ın, Jedi yeteneklerimiz dahil pek çok şeyi kullanmayı öğrettiği eğitim inanılmaz keyifli ve motive ediciydi. En büyük kazanımının Bonn olmadığını, yarışma için makale yazarken anlamıştım. Güzel insanlarla tanıştım, çok kıymetli bilgiler edindim, keyif alarak bir şeyler ürettim.

Şimdi 6-14 Mayıs tarihlerinde, Barış’la birlikte, Climate Tracker eğitmenlerimiz rehberliğinde, Bonn’dan UNFCC izlenimlerimizi paylaşacağız. UNFCC, her yıl Bonn’da ve Mayıs ayında düzenlenen, iklim değişikliği üzerine bir BM konferansı. Yani iklim meselesine ilgi duyanlar için orada olmak büyük heyecan.

Marakeş sokaklarında serseri mayın gibi dolaşma deneyimimin ardından, böyle bir ekiple birlikte olacak olmak benim için çok rahatlatıcı. Orada zaten, Alper‘in her ihtiyaç duyduğumda yardım edip, toparlayacağını öğrenmiştim.

Biz, Yeşil Gazete’den bildiriyor olacağız, görüşmek dileği ile…

Barış Can Sever: Kariyer planım iklim değişikliği nedeniyle yaşanacak göçler üzerine çalışmak

İklim değişikliği ve buna eklemlenen konulara ilgim son yıllarda oldukça artmıştı. Bu nedenle araştırmalar yapıyordum ve daha şimdiden ileride doktoraya başvurursam, iklim değişikliği nedeniyle yaşanacak göçler üzerine çalışabileceğimi düşünüyordum. Aynı zamanda yaklaşık 4 yıldır, yerel online bir gazetedeki yazı deneyimim beni iklim konusunda yazılar yazmaya teşvik ediyordu.

Atölye duyurusunu görür görmez bu çalışmaya başvurumu kesinlikle yapmalıyım diye içimden geçirmiştim. İçimden geçirmekle kalmayıp hemen başvurumu yaptım. Türkiye’de gazetecilik alanında filizlenmeye başlayan bir alan olan iklim gazeteciliği adına atölye çalışması düzenlenmesi çok iyi bir fikir ve fırsattı. Bilgi dolu ve verimli geçen iki günün ardından Bonn’a gitmeye hak kazanmamı sağlayan makale yarışması başlamıştı. Şimdiye kadarki bilgi ve deneyimlerimi yazıya döküp, kamuoyuyla paylaşmanın önemli bir dönüm noktası olacağını hissettim. Yarışmanın ödülü ise, yaşam deneyimlerime adını kazıyacağım türden bir davetti. Bu makalemin incelenmesi ve devamında yapılan online görüşme sonrası Bonn’a gideceğimi öğrendim ve geldiğim noktanın şaşkınlığı içerisinde ileriye dönük fikirler üretmeye ve iklim değişikliği konularını nasıl daha iyi aktarabilirim gibi sorular üzerine düşünmeye başladım.

Bonn’da gerçekleşecek İklim değişikliği konferansı boyunca çeşitli uzmanlarla bir araya gelip, onlardan konuya dair detaylı bilgiler alabilmeyi dört gözle bekliyorum. Aynı zamanda yoğun bir şekilde bu bilgileri çevremle paylaşma gayreti içerisinde olacağım. Umarım güzel bir deneyim olur ve tüm canlılar adına olumlu işler çıkarırız.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.