Hafta SonuManşetUlaşım

Bisikletli Kadınlar, radyo programlarını anlattı: Trapez Kadro!

0

Açık Radyo’nun 5 Kasım Pazartesi günü başlayan 48. Yayın döneminde hayatımıza yepyeni birçok program dahil oldu. Bunlardan birisi de Bisikleti Kadın İnisiyatifi’nden Seçil Zor ile Zeynep Arapoğlu’nun birlikte hazırlayıp sundukları Trapez Kadro.

Hafta içi her gün 18:00 – 20:00 saatleri arasında yayınlanan Açık Dergi içinde yer alan ve 15 günde 1 Salı günleri 19:00’da başlayan programda Seçil ve Zeynep, programa dair hazırladıkları bültende içeriği, “Dışarıdan bakıldığında erkek egemen görünen bisiklet dünyasındaki kadınları öne çıkaran ve mikrofonu onlara vererek, bisikletli kadınları konuk ederek hikayelerinin, hayatlarında nelerin değiştiğini, neden bisikletin hayatlarında olduğunu konuşulduğu programda, neden diğer kadınlar da günlük hayatlarında bisiklet kullansın, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorlar, konularına yer veriliyor. Şehirde bisiklet kullanmak için başlıklar; toplu taşımada, yolda, alışverişte, işe giderken, çocuk ile bisiklet kullanmak, çocuklar için aparatlar, nasıl giyiniyoruz, farklı kentlerden, ülkelerden bakış açıları ve deneyimler konuları işleniyor” şeklinde özetliyor.

Yeşil Gazete okurlarına hem Trapez Kadro’yu hem de Bisikletli Kadın İnsiyatifi’ni daha yakından tanıtmak istedik ve programın isminin ne anlama geldiğinden insiyatifin başlangıcından bugününe hikayesine kadar aklımıza takılan her konuyu Seçil ile Zeynep’e yönelttik.

Simdi sizleri onların yanıtları ile başbaşa bırakıyoruz.

Seçil ve Zeynep, Açık Dergi program sorumlusu İlksen Mavituna ile birlikte ilk canlı yayının heyecanını yaşıyor

*Bisikletli Kadın İnsiyatifi nedir, ne zaman kuruldu, kaç üyesi var, şimdiye kadar neler yaptı ve bundan sonraki planlarını aktarabilir misiniz?

Bisikletli Kadın İnisiyatifi 2015 yılında yedi kadının bir araya gelmesiyle kuruldu, şu an facebook grubunda 6500 üyesi var. Bugüne kadar dayanışma içinde olmak, birbirimize destek olmak amacıyla trafikte iş çıkışı ve hafta sonu sürüş etkinlikleri, bilmeyenlere bisiklet eğitimleri, tamir atölyeleri, trafikte karşılaştığımız şiddetle mücadale atölyesi etkinlikleri organize edildi. Bu etkinliklerde biraz deneyimi olanlar hiç deneyimi olmayanlarla bildiklerini paylaşıyor.

Bisiklet kullanmayı henüz bilmeyen kadınlara sürüş eğitiminden bir kare

Hiçbirimiz her şeyi bilmiyoruz, adım adım öğrendiklerimiz, bisikleti yaşantımıza dahil ederken geliştirdiğimiz alışkanlıklarımız ve yöntemlerimiz var. Kurulduğumuz ilk yıl farklı konu başlıklarında buluşmalar düzenleyerek bunları konuştuk ve bu buluşmalardan ortaya ‘Kadınlar için Bisiklet Kılavuzu‘ çıktı. Facebook grubunda ve etkinliklerde bu paylaşımlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.

2017 yılı sonundaFacebook tarafından Türkiye’deki anlamlı topluluklardan biri olarak seçildik ve Facebook Grup Liderleri gününe katıldık. 2018 yılı Şubat ayında Facebook, Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nin Avrupa’nın anlamlı toplulukları arasına kabul etti ve Türkiye’den katılan 7 topluluktan biri, Avrupa ülkelerinden katılan 150 topluluktan biri olarak Seçil Öznur Yakan ile birlikte Londra’da düzenlenen Facebook Communities Summit Europe’a  (Facebook Toplulukları Avrupa Zirvesi) katıldık. Bu zirvede açıklanan Facebook Community Leadership Program‘a da başvurduk ve dünyanın her yerinden yapılan 6.000 başvuru arasından programa seçildik. 46 ülkeden 115 topluluğun içinde olduğu programda topluluğu ben (Zeynep) temsil ediyorum ve Bisikletli Kadın İnisiyatifi’ni programın sunduğu olanaklardan yararlandırarak birkaç adım ileriye taşımak için çalışıyoruz.

Zeynep, Facebook Toplulukları Avrupa Zirvesi’nde

Kasım ayında başlayan Açık Radyo’nun yeni yayın döneminde bisikletli kadın hikayelerini paylaştığımız, sözü kadın bisikletlilere veren, topluluğun büyük heyecanla takip ettiği Trapez Kadro’yu Seçil Zor ile birlikte amatör ruhla, yeni bir açılımın istek ve heyecanıyla hazırlıyoruz. 

*Gelelim Trapez Kadro’ya. Açık Radyo macerası nasıl başladı? İlk fikir, içerik oluşturma, açık radyocular ile ilk görüşmeler ve bugünü kısaca özetleyebilir misiniz desem?

Trapez Kadro’nun bisikletli kadınları: Seçil Zor ve Zeynep Arapoğlu

Bisikletli Kadın İnsiyatifi olarak sesimizi ve hikayelerimizi daha çok insana duyurma kanalları ararken, geçen yayın dönemi için Açık Radyo’ya program önerisinde bulunduk. Ve 48. yeni yayın döneminde Açık Dergi’de 15 günde bir, Salı akşamları 19:00-19:25 arası Trapez Kadro programıyla 6 Kasım 2018’de ilk programla yayına başladık.

Program önerisi için radyoya başvuruda bulunduğumuzda Bisikletli Kadın Hikayelerinin anlatıldığı bir içerik oluşturmuştuk zaten ve aynı içerik üzerinden devam ediyoruz.

Amacımız programda bisikletli hikayelerini anlatan kadınların, başka kadınların da ufkunu açabilmesi, mental ve fiziksel engellerini kaldırıp bisikletli maceralara girebilmesi.

*Trapez kadro nedir? Bisikletle alakalı bir terim olduğu belli ama…

Trapez Kadro teknik bir terim. Kadro, bisikletin çelik-alüminyum-karbon gibi malzemelerden üretilen, diğer tüm parçaların üzerinde monte edildiği iskeleti.

Zeynep bisikleti ile Berlin’de

Trapez Kadro, bir ayağınızı diğer tarafa rahatlıkla geçirdiğiniz, herkese ve her yaşa hitap etmesi nedeniyle şehir ve paylaşım bisikletlerinde tercih edilen kadro modeli.

Seçil, bisikleti ile Yunanistan turunda

Açık Radyo programının herkese hitap etmesini hedeflediğimiz için, herkesin binebildiği bisikletin kadrosundan esinlenerek isimlendirdik.

Herkesin binebildiği bisiklet ve herkesin dinleyebildiği bir radyo programı olmasını arzu ediyoruz.

*Son olarak şunu sorayım. Trapez Kadro’ya konuk olmak isteyenler ne yapmalılar? Böyle bir imkan var mıdır yoksa siz zaten onları belirlemiş durumda mısınız?

Trapez Kadro, bisikletli kadın hikayelerini paylaşmak isteyen kadınların konuk olduğu bir program.

4 günde 3 ülke turu sırasında Yunanistan’dan bir hatıra

Programda hikayesini anlatmasını istediğimiz binlerce bisikletli kadın var. Çünkü programda da devamlı belirttiğimiz gibi “Biz, binlerceyiz ve her yerdeyiz.”

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir dışından kadınlara ulaşmayı ve programa davet etmeyi planlıyoruz.

Programa katılmak isteyen kadınlar bizlere Facebook ‘taki Bisikletli Kadın İnsiyatifi sayfamızdan her zaman ulaşabilirler.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi:

https://www.facebook.com/bisikletlikadininisiyatifi/

https://www.facebook.com/groups/bisikletlikadininisiyatifi/

https://www.instagram.com/bisikletlikadin/

https://www.youtube.com/channel/UCz_NDObZ1MPaxrlF9CLqU6g

[email protected]

***

Zeynep ArapoğluBen bisiklete binen bir bireyim aslında. Kendime göre bir yaşantım var ve yaşadığım ilçe ile komşu ilçelerine ulaşımda bisiklet kullanmayı tercih ediyorum. Bugün bir yere bisikletle geldiğimi görenler ‘zor olmuyor mu?’ diye soruyor. Başlangıçta fiziksel olarak zorlanacağımı düşünüyordum, ancak esas zorluğun trafikte bisiklete yönelik duyarsızlıktan kaynaklandığını, bisikleti teşvik için hiç bir çalışma yapılmadığını fark ettikçe kendimi önce bisikletli haklarını savunan oluşumlara destek verirken buldum. Bisiklet etkinliklerine katılanların çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğunu ve sürekli olarak anlayıp dinlemeden kendi perspektiflerinden müdahalelere maruz kalınca, beni anlayacak kadınlar nerede diye bakınırken benim gibi düşünen az sayıda kadınla geri kalanımıza ulaşmak amacıyla Bisikletli Kadın İnisiyatifini kurarken buldum.

Seçil ZorKentsel planlama yüksek lisansı yapmış bir mimarım. Türkiye’de çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu kentte, İstanbul’da yaşıyorum. Bu çarpık durumun neticelerinden biri olan trafik karmaşasından kurtulmak amacıyla yaklaşık 10 yıl önce işe bisikletle gitmeye başladım. Sonraki yıllarda yurtdışındaki yaşamım boyunca bisiklet, kentteki sirkülasyonumu sağlayan tek ulaşım aracımdı. Daha sonra İstanbul’a dönüşümle kent içi ulaşımımı bisikletle yapabilmek için fazla sabır ve mücadeleye ihtiyacım olduğunu, yani kaotik trafik ortamında bisiklet kullanma tecrübesi edinmem gerektiğini anladım.Bisiklet kullanabiliyor olmak, İstanbul’da trafikte bisiklet sürebilmek anlamına gelmiyordu. Bu pratiği edinmemde Bisikletli Kadın İnsiyatifi (BKİ) ile Bisikletli Ulaşım Platformu (BUP) ‘nun İstanbul’da trafikte bisiklet sürme farkındalık etkinliklerinin payı büyüktür. Şimdilerde İstanbul’da her yere bisikletle gidebiliyorum, İstanbul dışına yakın yerlere, kısa süreli bisiklet turları yapıyorum, senede bir kez yurtdışında bisiklet turu planlıyor ve yollara düşüyorum. Tüm bunların dışında bisiklet yarışlarına ve festivallerine katılıyorum.

.

Röportaj: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.