İklim KriziManşet

‘Katowice’de Paris’in de ötesinde taahhütler ile iklim için 1,5 derece hedefi düzenlenmeli’

0
PARIS, FRANCE - DECEMBER 12: Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) Christiana Figueres (L 2), Secretary General of the United Nations Ban Ki Moon (C), Foreign Affairs Minister and President-designate of COP21 Laurent Fabius (R 2), and France's President Francois Hollande (R) raise hands together after adoption of a historic global warming pact at the COP21 Climate Conference in Le Bourget, north of Paris, on December 12, 2015. (Photo by Arnaud BOUISSOU/COP21/Anadolu Agency/Getty Images)

24. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı (COP24) Polonya’nın Katowice kentinde devam ediyor. Zirve devam ederken uluslarası kuruluşlardan da birbiri ardına iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini çarpıcı şekilde ortayan koyan raporlar yayınlanıyor.

Paris İklim Anlaşması, 2015 yılında gerçekleştirilen COP21 sırasında imzalanmıştı

İklim değişikliğinin çözümü için küresel ölçekte çalışmalar yürüten 350.org da COP24’ü yakından takip eden sivil toplum kuruluşlarından biri. 350 Türkiye ekibinden Efe Baysal’a dünya çapında iklim aktivizmine büyük katkılar sağlayan 350.org’un Katowice iklim zirvesinden beklentilerini sorduk.

‘Katowice’de Paris taahhütlerinin de ötesine geçecek bir kurallar kitabı çıkmalı’ 

IPCC’nin kurulu paradigma içinde çözüm yollarını sunduğu 1,5 derece raporu açık ve net şekilde bir uyarı niteliğinde: İklim krizini gezegenimiz için geri dönüşü olmayan bir noktaya getirmek istemiyorsak küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmamız gerekiyor.

350.org Türkiye ekibinden Efe Baysal ile konuştuk

Bilim, 1,5 derece sınırını tutturmak için 12 sene gibi kısa bir süremizin de kaldığının altını çiziyor. Dünyanın farklı noktalarında kuraklıkla, sellerle, kontrol edilemeyen yangınlarla boğuşan yerel toplulukların, krizi doğrudan hisseden ön cephe halklarının, yaşamlarını zehirleyen fosil yakıtlara karşı mücadele eden taban örgütlenmelerinin de bu konuda talebi net: Daha geç kalmadan fosil yakıtları yerin altında bırakmalıyız ve başta topluluk odaklı olmak üzere yenilenebilir enerji projelerini hayata geçirmeliyiz.

Polonya’da başlayan COP24’te, uluslararası arenada konu özelinde oluşan iradenin somut bir kalıba dökülüp dökülemeyeceği, kimseyi arkada bırakmayacak şekilde adil, eşitlikçi bir enerji dönüşümüne yönelik adımların atılıp atılamayacağı yanıtlarınının aranacağı bir iklim zirvesi olarak öne çıkıyor.

2015 Paris İklim Anlaşması ardından en önemli dönemeçlerden biri olan 24. Taraflar Konferansı Uluslararası İklim Zirvesi’nden beklenen en önemli somut adım, Paris Anlaşması’nın kural kitabının oluşturulması.

COP24’ün iklim krizinin aciliyetine ve halkların taleplerine cevap verebilmesi için, devletlere adil geçişte yardımcı olacak kapsamlı bir kural kitabı oluşturması gerekiyor. Bu kural kitabı, sürdürülebilir enerji sistemlerine geçişi gerçekleştirebilmek için finansal ve teknolojik transferler konularında açık taahhütler içermeli.

Aynı şekilde, hedefleri somutlaştırması gereken bu kurallar, ülkeler arasında adil bir sisteme dayanmalı. İklim hedeflerinin net olduğu, bu hedeflerin Paris’te verilen taahhütlerin ötesine geçecek şekilde 1,5 derece için güncellendiği, hesap sorulabilirliğin sağlandığı bir şekilde düzenlenmeli.”

Türkiye’de 18, Dünyada +900 etkinlikle #İklimİçinSesVer’dik! – Efe Baysal

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.