DünyaManşet

Hindistan’da kömür madeni karşıtı eyleme polis saldırısı: 6 ölü, 40 yaralı

0

Hindistan’ın Hazaribagh şehrinde orman alanının kömür madenciliği için alınmasının üstüne düzenlenen protestoda, polis eylemcilere ateş açtı. 6 kişi hayatını yitirdi, 40 kişi ise yaralı.

Eylemde, NTPC’nin (Ulusal Termal Enerji Şirketi Ltd) kömür madenleri için toprak satın alması protesto ediliyordu.

22

 350 Türkiye’deki habere göre 15 Eylül’den bu yana bölgede nöbet tutan köylüler, NTPC’nin kanuni olarak toprak alımı için gereken onayı alıp almadığının araştırılması talebiyle yeni bir protestoya başlamıştı.

Binden fazla köylünün uyuduğu eylem alanında, beş polis taburu ile Hızlı Eylem Gücü’nün 1 Ekim sabahı görevlendirildiğini söyleyen Ekta Parishan Koalisyonu’ndan Birendra Kumar, ‘Sabah 4’te, polis NTPC’nin ağır iş makinelerinin yolunu açmak için eylemcilerin alanı boşaltmasını istedi. Eylemciler direnince, polis grubun başında oturan kadınları saçlarınsan sürüklemeye başladı.’ dedi.

‘Kadınların şiddete uğradığı bilgisinin yakınlardaki köylere gitmesiyle daha fazla köylü alana koştu. Kalabalığı dağıtmak için polis biber gazı kullandı. Biber gazı kalabalığı dağıtmaya yetmeyince polis eylemcilere ateş açtı. 3 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, 40’tan fazla kişi yaralandı.’

Yaralı olarak hastaneye kaldırılanlardan 3’ünün daha hayatını yitirmesi ile ölü sayısı 6’ya çıktı. Bölgede NTPC’ye öfke büyüyor

Proje için toprak alımına 2004 yılında başlandı, fakat Asya’nın en büyük kömür blokları olduğu iddia edilen söz konusu madenlerde oldukça yavaş bir süreç işledi. Tarımsal olarak oldukça zengin olan ve senede 3 defa mahsul hasadı yaparak köylülere istihdam sağlayan bölgenin yerlileri ve çiftçileri topraklarının alınmasına karşı çıktı.

 

(350 Türkiye.org, Wire)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.