İklim KriziManşet

Fiji, Paris İklim Sözleşmesi’ni onaylayan ilk ülke oldu

0
Fuji, güney Pasifik'te 300'den fazla adanın oluşturduğu bir takımada ve iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden biri. Görsel: Steve Bly/Corbis

Madeleine Cuff tarafından The Guardian‘da yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Mert Gevrek‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

BusinessGreen’e göre, Fiji parlamentosu önümüzdeki Nisan ayında New York’ta gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler İklim Sözleşmesini oy birliğiyle şimdiden onayladı.

Fuji, güney Pasifik'te 300'den fazla adanın oluşturduğu bir takımada ve iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden biri. Görsel: Steve Bly/Corbis

Fuji, güney Pasifik’te 300’den fazla adanın oluşturduğu bir takımada ve iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden biri. Görsel: Steve Bly/Corbis

Fiji, geçtiğimiz Kasım ayında Paris’te 195 ülke tarafından kabul edilen BM İklim Sözleşmesi’ni resmen onaylayan ilk ülke oldu.

Yerel kaynaklara göre, adanın ulusal parlamentosu (12 Şubat) Cuma günü Paris Sözleşmesi’ni oy birliğiyle kabul etme kararı aldı.

Söz konusu teklif, ülkenin başsavcısı Aiyaz Sayed Khaiyum tarafından önerildi. Nisan ayında New York’taki resmi törende imzayı Fiji başbakanı Voreqe Bainimarama atacak, fakat  Khaiyum, parlamentoya, sözleşmenin önceden imzalanması gerektiğini söyledi.

Khaiyum’a göre iklim değişikliğiyle mücadele gezegenin değişen ikliminin sonucu olarak geniş çaplı sel felaketleri, şiddetli tropikal fırtınalar ve tükenen balık stoklarıyla karşı karşıya kalma riski olan takımadalarının öncelikli konusu.

Pek çok ülke New York’ta düzenlenecek törene katılma hazırlıkları yaparken bu durum, gerçekleşmesi beklenen onaylama akımının başlangıcı oldu.

54 ülke daha onaylamalı

Paris Sözleşmesi’nin resmi anlamda etkili olabilmesi için, dünya toplam emisyonunun en az %55’ini temsil eden en az 55 ülke tarafından onaylanması gerekmekte. Fransa’nın başkentinde geçen yıl düzenlenen zirvede dünyanın başlıca ekonomileri Paris Sözleşmesi hakkında tam desteklerini ifade etmişlerdi ve gözlemciler New York etkinliğinin dönüm noktası olacağı konusunda umutlular.

Fiji, Ulusal İklim Eylem Planı çerçevesinde 2030 yılına kadar elektriğinin %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan üretme taahhüdünde bulundu. Ayrıca sanayileşmiş ülkelerden iklim finansmanı sağlanması şartıyla 2030 yılına kadar tüm enerji sektöründeki emisyonu referans senaryoya göre %30 oranında düşüreceğini vaat etti.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazı: Madeleine Cuff

Yeşil Gazete için çeviri: Mert Gevrek

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.