İklim KriziManşet

Kivalina sakinleri, iklim değişikliği nedeniyle köylerini terk etmek zorunda

0

Kutup bölgelerinde küresel ısınmanın etkileri daha fazla hissediliyor. Özellikle Arktik bölgesinde. Alaska’nın kıyı köylerinden Kivalina sakinleri köyü taşımayı planlıyor.

35

Alaska Üniversitesi’nden iklim araştırmacısı Scott Rupp, Alaska’nın çoğu kıyı bölgesinin erozyon sonucu büyük toprak kaybına uğradığını belirtiyor. Hızlanan erozyon sürecinden ise iklim değişikliği sorumlu tutuluyor. Hava daha da ısındığından kıyıdaki buzullar daha hızlı eriyor ve köy fırtınalara karşı korumasız kalıyor. Sonuç olarak deniz evlere daha da yaklaşıyor.

Kivalina Belediye Başkanı Austin Swan

Kivalina Belediye Başkanı Austin Swan

Kivalina Belediye Başkanı Austin Swan, kıyıya getirdiği bir haritayı gösteriyor ve bilgi veriyor: “Muhtemelen 100 fitlik bir kaybımız var. Şurada köyün güneydoğusunda ise toprağı 250 fite kadar kaybettik. İki yıl için bu çok büyük bir oran.”

Belediye Başkanı, Kivalina’nın her zaman okyanus üzerindeki buza bağımlı olduğunu çünkü bunun erozyona karşı doğal bir koruma sağladığını kaydediyor. Swan, “Sonbahar-kış fırtınaları ve buzullar eskiden olduğu kadar erken ortaya çıkmıyor. Okyanus buzulu eskiden olduğu gibi ekim ayında oluşmuyor. Hepsi ocak, şubat ayında oluyor. Bu bizim için iyi değil” diyor.

Kivalina sakinleri geçmişte de seller ve kar felaketleri yaşamış. Ancak bu sefer farklı olduğunu düşünüyorlar. Çoğu artık orada yaşayamayacakları görüşünde. Köyün taşınması yıllardır tartışılıyor. Önceleri bunun nedeni hızla artan nüfusmuş. Ancak sonra buna iklim değişikliğinin etkileri eklenmiş. Reppi’nin kız kardeşi Coleen Swan, şöyle konuşuyor: “Bunu çok uzun süre önce yaptım. Sanki sonsuza dek böyle gidecekmiş gibi hissediliyor. Gerçekten taşınmak için gerekli tüm bilgileri topladık. Olası tüm yeni yerler hakkında bilgiye sahibiz.“

(DW)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.