Hafta SonuKadınManşet

Liselilerden 8 Mart filmi, “Dünya bizi sevemedi”

0

Mersin, İçel Anadolu Lisesi’nden bir grup öğrenci 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için kadına yönelik erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınların kendi ağızlarından hikayelerini aktaran kısa film hazırladı.

“Dünya bizi sevemedi”

İçel Anadolu Lisesi’nin 8 Mart Komisyonu’ndan 20 öğrencinin ortaklaşa bir çaba ile ortaya çıkardığı ve bir hafta içinde youtube’da 20bine yakın kişinin izlediği filmin adı “Dünya bizi sevemedi“, İran’da kendisine tecavüze yeltenen erkeğe karşı meşru müdafaa hakkını kullandığı için yedi yıllık esaretin ardından idam edilen Reyhane Jabbari‘nin sözünden geliyor. Filmi, filmin ortaya çıkış sürecini, yapım ve yayın aşamasını ekibin içindeki öğrencilerden Duygu Güneş, Yeşil Gazete için anlattı.

90.dünya bizi sevemedi

Liseliler erkek şiddeti sonucu hayatlarını kaybeden, “Münevver Karabulut, Gizem Akdeniz, Pippa Bacca, Lumad Ahmed, N. Ç., Güldünya Tören, Jessica Nankabirwa, Özgecan Aslan, Bergen ve Reyhane Jabbari’yi seslendirdi

“Biz giderek artan eril şiddetten midesi bulanmış 20 kişiyiz. Bir grup lise öğrencisiyiz. İçel Anadolu Lisesi 8 Mart komisyonuyuz” diyerek sözlerine başlayan Duygu Güneş, bu fikrin okullarında 8 Mart’ın “Kadınları sevelim sevdirelim, hepimizin annesi kız kardeşi var, kadınlar çiçektir” şeklinde geçmesini istemedikleri için ortaya çıktığını belirtti.

İnsanlarda farkındalık yaratmak, eril şiddetin boyutunun ne kadar büyük olduğunu göstermek ve ne kadar yakınlarında olduğunu hissettirmek istediklerini kaydeden Güneş, filmin yapım aşamasını ise, “Öncelikle, hepimiz ulaşabildiğimiz kadar kadın hikayesi araştırdık. Hep birlikte bu hikayeleri okuduk, mağdurların ağzından tekrar yazdık. Kısa filmde yer veremediğimiz hikayeleri, daha sonra okulun duvarlarına astık. Ödünç bir kamera bulduk, çekimleri, montajı, hazırlığı, makyajı, hepsini kendimiz yaptık. Yönetmenimiz yoktu, ihtiyaç duymadık” şeklinde özetledi.

10 kadın öğrencinin 10 kadının, erkek şiddeti sonucu hayatlarını kaybetmiş kadınların kendi ağızlarından kendi hikayelerini seslendirdiği dört buçuk dakikalık filmin son kısmında ise erkek ve kadın öğrenciler Türkiye’de son 7 yılda %1400 artan kadına yönelik erkek şiddetine ilişkin istatistik bilgilerini paylaşıyor.

“Dünya Bizi Sevemedi”den erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadın hikayeleri:

Ben, Münevver Karabulut

Ben, Münevver Karabulut

Ben, Münevver Karabulut. 17 yaşında bir lise öğrencisiydim. Bir gün sevgilimle tartışırken, kendimi hararetli bir tartışmanın içinde buldum. İtişmeye başladık… Kafam, bedenimden ayrılmış bir şekilde, bir bavulun içinde çöp konteynırında bulundu.

Ben, Gizem Akdeniz

Ben, Gizem Akdeniz

Ben, Gizem Akdeniz. 6 yaşındaydım. Parka oyun oynamaya indim. Babamın kuzeni, pikniğe gideceğimizi söyleyerek beni kaçırdı. Ellerimi ve ayaklarımı bağlayıp bana tecavüz etti. Ardından bıçaklandım ve yakılarak katledildim.

Ben, Pippa Bacca

Ben, Pippa Bacca

Ben, Pippa Bacca. Dünya barışı için, 8 Mart 2008’de, arkadaşlarımla Milano’dan Tel Aviv’e kadar sürecek bir yolculuk düzenledik. Kocaeli’de yoldan geçen bir kamyon şoförünün tecavüzüne uğradım ve boğularak öldürüldüm.

Ben, Lumad Ahmed

Ben, Lumad Ahmed

Ben, Lumad Ahmed. Ülkemdeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığındım. 18 yaşındaydım ve hayatıma dair kararlar vermek istedim. Aile meclisi tarafından katledildim. Evimden çıktım ve bir daha geri dönemedim. Bedenim Şanlıurfa’da bir arazide bulundu… Katilim aranıyor.

Ben, N.Ç.

Ben, N.Ç.

Ben, N.Ç. 13 yaşında bir çocukken, kaldığım yetiştirme yurdunun 2 görevlisi tarafından 26 kişiye satıldım. Bu olaydan sonra o kadar kötüydüm ki, oturamıyordum. Dört ameliyat geçirdim. Rızam olduğu söylenerek, faillerin bir kısmı serbest bırakılırken, kalanlarına da ceza indirimi uygulandı… Bana bunu yapanlar aranızda. 

Ben, Güldünya Tören.

Ben, Güldünya Tören.

Ben, Güldünya Tören. Kuzenim tarafından hamile bırakıldım. Aile meclisi, kuzenime kuma olarak verilmeme karar verdi. Kuzenim kaçtı. Beni İstanbul’a, amcamın yanına gönderdiler. Oğlumun adını Umut koydum. İki günlükken, korktuğum için arkadaşıma evlatlık verdim. İntihara zorlandım. Kardeşim tarafından vuruldum. Kaldırıldığım hastanede öldürüldüm… Namusları temizlenmişti.

Ben, Jessica Nankabirwa.

Ben, Jessica Nankabirwa.

Ben, Jessica Nankabirwa. Ugandalı bir göçmenim. İstanbul’da bir tekstil fabrikasından kazandıklarımla yaşamaya çalışırken, bir gün telefonuma gelen bir mesaj sonucu evden çıktım ve bir daha geri dönemedim. İş arkadaşlarım, cesedimi bir hastanenin morgunda buldular. Tecavüze uğramıştım ve vahşice katledilmiştim. Katilim ise bilinmiyor. Katilim aranızda.

Ben, Özgecan Aslan.

Ben, Özgecan Aslan.

Ben, Özgecan Aslan. 20 yaşındaydım. Okuldan eve dönerken, bindiğim otobüsün şoförünün tecavüzüne uğradım. Direndim. Bıçaklandım. Ellerim kesildi. Yakıldım ve bir dereye atıldım.

Ben, Bergen.

Ben, Bergen.

Ben, Bergen. 80’lerde bir şarkıcıydım. Eşim tarafından yüzüme atılan kezzap sonucu, sağ gözümü tamamen kaybettim. 7 yıl sonra, boşandığım eşim tarafından kurşunlanarak öldürüldüm.

Ben, Reyhane Jabbari.

Ben, Reyhane Jabbari.

Ben, Reyhane Jabbari. 19 yaşında bir içmimardım. Ofisini dekore etmek üzere gittiğim kişinin saldırısına uğradım. Kendimi korumak için, onu bıçakladım. 7 yıl hapiste kaldıktan sonra, idam edildim.

* * *

– Türkiye’de günde üç kadın erkek şiddetine kurban gidiyor.

– 2015 Ocak ayında 20 kadın katledildi.

– 2014 yılında 294 kadın öldürüldü.

– 2013 yılında 237 kadın öldürüldü.

– 2008-2012 yılları arasında 600 kadın öldürüldü.

– 2014 yılında öldürülen kadınların %47’si, 2015 Ocak ayında öldürülen kadınların %70’i; kendi hayatına dair kararlar vermek istediği için öldürüldü.

– Son 7 yılda, kadın cinayetleri %1400 arttı.

– Katledilen kadınların katillerinin çoğu, aramızda dolaşıyor.

– Kadın cinayetlerine,

– Erkek şiddetine,

– Erkek egemenliğine ,

– Bu vahşete,

– Dur de.

– Anlatılan

– Senin hikayendir

– Anlatılan senin hikayendir.

 

“Dünya bizi sevemedi.”

-Reyhane Jabbari”

 

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.