DünyaManşet

Pekin’in hava kirliliğini vurgulamak için her gün aynı fotoğrafı çekti

0

DL Cade’nin PetaPixel’de yayınlanan haberini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Filiz İnceoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

33...

İngiltere’deki evlerde, yaklaşık 1 trilyon pound değerinde, kullanılmayan ama belirli bir ticari değere sahip elektrikli ve elektronik cihaz bulunduğu tahmin ediliyor. Fotoğraf: Bernhard Classen/Alamy

Pekin’indeki hava kirliliği dünyaca biliniyor. İstatistikler ve  teknik veriler şok edici olsa da, Pekin’de yaşayan bir vatandaş, durumun gerçekte ne kadar vahim olduğunu göstermek için fotoğrafın gücünden faydalanmak istedi – ve bu iş için birkaç yüz fotoğraf kullandı.

Zou Yi Pekin’de yaşıyor ve geçtiğimiz bir sene boyunca her gün günün aynı saatinde, aynı binanın fotoğrafını çekti. Kendi başına fotoğrafların pek bir çekiciliği bulunmuyor. Ancak, 365 gün boyunca çekilen fotoğraflar bir araya getirilip bir tablo oluşturulunca, Yi’nin hava kirliliği konusunda vermek istediği mesaj açıkça ortaya çıkıyor:

34

Zou Yi, PM 2,5 partikül maddeleriyle ilgili yaptığı okumalardan bahsederken, “Birçok insan gibi, okuduklarımı kısa bir süre içinde unutuyorum” diyor. “Fotoğrafları gördükten sonra insanların yaşam alanlarımıza dikkat etmeye ve onları korumaya başlayacağını ümit ediyorum. Veriler ve varsayımlar soyuttur ama fotoğraflar çok daha canlı bir tabloyu gözler önüne serebilir.”

Yi’nin fotoğrafları çok ilgi görüyor ve amacına uygun olarak başka insanlara benzer projeler için ilham kaynağı oluyor. Yi, insanların Çin’in her şehrinde böyle fotoğraflar çekmeye başlayıp, ülkedeki hava kirliliği gerçeğine dikkat çekmelerini istiyor.

Çektiği diğer fotoğrafları görmek ve Yi ile temas halinde olmak için Weibo microblog sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: DL Cade

Yeşil Gazete için çeviren: Filiz İnceoğlu

(Yeşil Gazete, Peta Pixel)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.