İklim KriziManşet

Grönland’ın ucundaki buz tabakası da artık sabit değil

0

Grönland’ın kuzeybatı ucunda bulunan ve küresel ısınmaya karşı direnen büyük buz tabakası da oynamaya başladı. Son üç senedir artan sıcaklık nedeniyle gücünü kaybeden buz tabakası erirse, yükselen denizlere milyarlarca ton erimiş buz eklenecek.

10-Glacier-Finn-Bo-Madsen

‘Nature Climate Change’ Gazetesi’nde yayınlanan bir araştırma, ‘Zachariae’ isimli buz akarsuyunu sabit tutan buz tabakasının da erimeye başladığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre son üç senede artan sıcaklıklar, buz takabasını eriterek ‘mantarı açılmış bir şişe gibi’ Zachariae buz akarsuyunun denize akmasına neden olabilir. Zachariae, Grönland’ın buz tabakasının %16’sını tutuyor.

Çalışmanın başında bulunan Ohio State Üniversitesi jeoloji profesörü Michael Bevis, Kuzeybatı Grönland’ın kıtanın son sabit bölgesi olduğunu söyleyerek “bu araştırma Kuzeybatı’da da buz kaybının artmaya başladığını gösteriyor. Bu demektir ki Grönland’ın çevresindeki buz tabakası da artık sabit değil” dedi.

Her sene 10 milyar ton buz eriyor

Araştırmaya göre, 2003’ten 2012’ye kadar Kuzeybatı Grönland’dan her sene 10 milyar ton buz okyanusa döküldü. Kıtanın küresel deniz seviyesi artışına her sene 0.5 mm ile 3.2 mm katkı sağladığı tahmin ediliyor.

İngiltere Bristol Üniversitesin’de coğrafya bölümü profesörü Jonathan Bamber, Grönland buz tabakasının son 20 senede deniz seviyesindeki artışa en çok katkısı olan bölge olduğunu, eğer tamamen erirse denizdeki artışın yedi metreye ulaşacağını belirtiyor.
“Yakın zamana kadar Kuzeybatı Grönland buzları görece olarak sabitti. Bu yeni çalışma, artık öyle olmadığını gösteriyor.”

(AFP/Telegraph/Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.