Hafta SonuManşet

Yeşil mutfak denemeleri-Pazılı istiridye mantarı

0

Benim için yeşil mutfak denemeleri yolculuğu mutfağa girdiğimde değil ondan önce her cumartesi organik pazarda başlıyor. Her hafta tarif bulabilir miyim stresini bir kenara koyup o gün tezgâhta neler varsa onların sesine kulak vererek kokusunu duyarak çoğu zaman eve dönüş yolunda şekilleniyor tarifler. Bahtıma körpecik ıspanaklar, elimi yakan ısırganlar, sarmaya kıyamadığım pazılar, tadına doyamadığım mantarlar- artık kısmette ne varsa- ve daha nicesi çıkabiliyor. Sonra fileler boşaltılıyor, hummalı bir çalışma başlıyor ve bu işe galiba en çok annem seviniyor.

Peki neden organik pazarda başlıyor?

Çünkü iyi yemek algılananın aksine sadece yemeğe iyi para vermek değil o yemeğin içinde ne olduğunu, nasıl üretildiğini bilmek demek. Doğaya ve insana zarar veren kimyasallardan arınmış gerçek gıdaya ulaşan yol demek. Bu yolun türlü sebeplerle herkese ulaşamadığı doğru ama bunun için de bir yol düşünen çabalayan güzel insanlar var ki detayları şurada.

Bu hafta pazara vardığımda vaktim dardı, yoğun bir “koş”turmaca hali vardı. Hem besleyici hem doyurucu hem de pratik bir tarife ihtiyacım vardı. Alaplı’dan gelmiş körpecik pazılar vardı, sarsam olmazdı. Yemeğini mi yapsam acaba derken tezgâhta çiçek gibi açmış mantarlar vardı. Yemeklerin baştacı soğan, sarımsak vardı. Ve o noktadan sonra daha ne olsundu, aşağıdaki oldu.

Afiyet ve muhabbetle!

Pazılı istiridye mantarı

Malzemeler: fotoğraf(2)

500 gr istiridye mantarı

7-8 yaprak pazı

1 soğan

3 diş şarımsak

Zeytinyağı, küçük parça tereyağı

Tuz, karabiber, kekik, pul biber

Pazılı istiridye mantarı

Pazılı istiridye mantarı

Hazırlanışı:

Soğanları piyaz sarımsakları sıçan dişi doğruyoruz. Zeytinyağını tereyağı ile güçlendirip- yanma derecesini düşürüp soğan ve sarımsakları soteliyoruz. Nemli bezle sildiğimiz mantarları- muhteviyatı su ağırlıklı olduğundan suyla temizlemek aroma kaybına sebep olabilir- tavaya atıp sotelemeye devam ediyoruz. Bu noktada zengin bir tad için ufak bir tereyağı takviyesi yapabilirsiniz. Gül yaprağı gibi kıvırıp lüle lüle doğradığımız pazıları dahil edip 2-3 dakika daha çeviriyoruz. Baharatlarla son dokuşu yapıyor ve afiyetle yiyiyoruz.

İlk etapta aklıma gelmedi ama bu mantarı yerken canım hafif ekşili, sirkeli bir tat istedi. Sizin de canınız isterse haşladığınız kuru domatesleri çabuk turşu yapar gibi sirkeli sarımsaklı yağda bekletip mantarın yanına katabilirsiniz. Bir diğer farklı yeme hali yumurtalı olabilir, poşe yumurta ile ya da üstüne kırarak.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.