EkolojiManşet

Yeni moda ikonu: Gaz maskeleri

0

Sokakta gaz maskeleri ile gezen insanlar Asya’da görmeye alışık olduğumuz bir görüntü. Fakat tüm dünyada hava kirliliği değerlerinin gittikçe kötüleşmesi tasarımcılar için Avrupa ve Amerika şehir sakinlerini de hedef kitle haline getiriyor, üstelik daha yüksek fiyatlı ürünlerle.

Moda ve fonksiyonellik kesişimi her zaman etkileyici sonuçlar doğurmuyor fakat hava kirliliğinin dünyanın en büyük çevresel sağlık problemlerinden biri olması gerçeği önümüzdeki dönemlerde kaçınılmaz olarak birbirlerini daha çok etkileyeceklerini gösteriyor.

İsveçli firma Airinum tarafından lansmanı yapılan “şehir nefes alma maskesi” M90 50’den fazla ülkede satılıyor. Yüz maskeleri hali hazırda Asya ülkelerinde alışılagelmiş bir görüntü fakat yıkanabilir pamuklu maskeler ve doktorların kullandığı cerrahi maskeler korunma için çok etkili olamıyorlar. Fiyatı pahallı olsa da çarpıcı neon kamuflaj desenleri ve yenilikçi tasarımı ile M90 hem daha temiz nefes almaya yardımcı olmayı hem de hava kirliliği sorununa dikkat çekmeyi hedefliyor.

Daha yüksek fiyatlı ve katma değerli maskeler ise son yıllarda gittikçe yaygınlaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda tasarım yüz maskeleri Beijing moda haftasında podyumlara çıkmış ve neredeyse It Bag kadar ilgi toplamıştı.

Çinli tasarımcı Wang Zhijun, Kanye West tarafından tasarlanan eski Adidas Yeezy Boosts modelinden ileri dönüşüm yöntemi ile aynı Airinum’un yaptığı gibi hava kirliliğin etkilerine dikkat çekmek için maskeler tasarlamıştı.  

Son dönemde çeşitli aksesuarlar ile mesaj vermek iyi bir işbirliği yaptı, Trump protestolarında kullanılan beyaz bandanalar, azınlıklara destek mesaj vermek için takılan çengelli iğneler bunun son örnekleri. Her ne kadar eylem biçimleri görece daha az politik gibi gözükse de yine de insanları düşünmeye sevk ediyor, belki de ihtiyacımız olan budur.

 

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.