Doğa MücadelesiManşet

Caretta caretta’ların yuvasına imar çıktı

0
İztuzu Plajı

İztuzu Plajı

Dalyan İztuzu Plajı Caretta caretta’ların (deniz kaplumbağası) dünyadaki sayılı üreme alanlarından birisi. Fakat 22 dönümlük bu arazi deniz kaplumbağaları için rehabilitasyon merkezi yapılacağı gerekçesiyle imara açıldı.

İmar değişikliğinde ise Çevre ve Şehircilik eski bakanı Erdoğan Bayraktar’ın imzası yer alıyor. Buna karşı İztuzu Kumsalı Koruma Platform’u plajın imara açılmasına karşı 20 bin imzayı bakanlığa göndereceklerini açıkladı.

Platform temsilcisi TEMA temsilcisi Oktay Tirli “Bu karar cinayettir. Üstelik yine carettalar adına, onların sayılı üreme alanlarından birinin yok edilmesi zaten olsa olsa Türkiye’de olurdu. Bu karardan bir an önce vazgeçilmeli. Dünyayı ayağa kaldırırız” dedi.

İmarı kabul etmeyen Oktay Tirli “22 dönümlük orman arazisine kaplumbağa hastanesi yapılması maksadıyla bedelsiz olarak ön izin onayı verilmiş. Bu konuda biz platform olarak daha önce dava açmıştık. Bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu bu yerde böyle bir girişim resmen imar talanıdır. Sonuna kadar direneceğiz. Halkın sahillerine plajlarına buradan yararlanan carettalara ve doğal hayata sahip çıkacağız” şeklinde demeç verdi.

Doğa,canlılar ve ortak yaşam alanları üç adım ötesini göremeyen lüzumsuzluklara kurban edilemez diyen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eşsözcüleri Sevil Turan ve Naci Sönmez bir açıklama yaparak Yeşiller/Sol olarak kumsala, ormana, ekosisteme, doğal ve çevresel bütünlüğe verilecek tahribata işaret eden uyarıların dikkate alınmasını ve projenin böyle bir bölgeye yapılmasından vaz geçilmesini istediklerini belirttiler.

Akdeniz’e yayılmış olan Caretta caretta’ların diğer önemli yumurtlama bölgeleri Adananın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz sahili. Belek kıyıları Yunanistan’ın Zakintos adasının ardından Caretta caretta’ların Akdeniz’deki ikinci ve Türkiye’nin en büyük yumurtlama alanı. 2006 yılı içinde Belek’te ise 1000 civarında, Anamur’da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.