DünyaManşet

Suriye konusunda uzlaşma, Davutoğlu kaygılı

0

 

ABD ve Rusya, Suriye’deki kimyasal silahların imhası konusunda uzlaştı.

Uzlaşma uyarınca Suriye’nin bir hafta içinde elinde bulunan tüm kimyasal silahların listesini yetkililere vermesi gerektiği belirtildi.

Kimyasal silahların önümüzdeki yılın ortasına kadar Suriye dışında imha edilmesi öngörülüyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı ortak basın konferansında tüm kimyasal silahların Suriye dışında imha edilmesi gerektiğini kaydetti. Kerry şartların yerine getirilmemesi nedeniyle meydana gelebilecek olası bir zorunluluk halinde ise ABD’nin askerî müdahale tehditlerinin geçerli olacağını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile perşembe gününden bu yana Cenevre’de Rusya’nın önerdiği, Suriye’nin kimyasal silahlarını kontrol altına alma planını görüşüyordu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu uzlaşma haberini ihtiyatla karşıladıklarını belirterek planın Suriye’nin zaman kazanma amacıyla yeni bir manevrası olduğuna dair şüphelerini ile getirdi. Nihai çözümün henüz uzağında olduğumuzu söyleyen Davutoğlu Esad’ın halka yönelik katliamını durdurmak için bir şeyler yapılması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon dün yaptığı açıklamada Ağustos ayında yaşanan olayın bir zehirli gaz saldırısı olduğu yönünde çok önemli kanıtlar olduğunu kaydetmişti. Ban, Esad rejimini doğrudan saldırıdan sorumlu tutmasa da, Suriye liderinin “İnsanlığa karşı birçok suç işlediğini” belirtmişti.

Birleşmiş Milletler kimyasal silah uzmanlarının 21 Ağustos’taki olası kimyasal silah saldırısıyla ilgili raporunu pazartesi günü açıklayacağı tahmin ediliyor.

 

Ajanslar

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.