İklim Krizi

Yaşar Kemal de iklim değişikliğini durdurun diyor

0

İklim değişikliği ile mücadele için yarın düzenlenecek olan sempozyumda, Yaşar Kemal, Sezen Aksu, Tarkan, Ara Güler, Rakel Dink gibi isimlerin imza attığı manifesto okunacak.

Yaşar Kemal de iklim değişikliğini durdurun manifestosuna imza atan isimler arasında

Serkan Ayazoğlu’nun Taraf’ta yer alan haberine göre, yarın İstanbul Politikalar Merkezi, Stiftung Mercator ve Sabancı Üniversitesi’nin ortak girişimi ile Karaköy’de düzenlenecek olan sempozyumda iklim değişikliğine karşı, akademisyenler, sanatçılar, aydınların hazırladığı manifesto okunacak.

Küresel ısınma ile sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi devam ederken diğer yandan da küresel ısınmanın etkileri yeryüzünde kendisini gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre 2025 yılında dünyanın yarısı susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Yine bilim insanlarının küresel ısınmadan bağımsız olmadığını düşündüğü son yıllarda yaşanan bazı doğal felaketler şöyle:

* Afrika, iklim değişikliğinden en çok etkilenen kıtalar arasında. 2005’te yaşanan kuraklıkta Kenya’daki tüm canlıların yüzde 70’i öldü. 50 yılın en büyük sel felaketi ise 2006’da yaşandı. Petrol zengini Suudi Arabistan’da, son 30 yılın en büyük sel felaketi 2009’da Cidde’de yaşandı. 122 kişi öldü, 37 kişi kayboldu.

* Fransa’daki Savoie Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Alplerdeki buzullar son 40 yılda yaklaşık dörtte bir oranında küçüldü. Bilim insanları, 1970’lerden bu yana Fransız Alplerindeki buzla kaplı alanların 275 kilometrekare gerilediğini açıkladı.

(T24, Taraf)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.