LGBTİ+Manşet

Fransa’da 400 bin kişi eşcinsel evliliğe destek için yürüdü

0

Fransa’nın başkenti Paris’te yüzbinlerce kişi haftasonu, hükümetin eşcinsel evliliklere izin veren yasa tasarısına destek vermek için Paris’in Denfert-Rochereau meydanında yürüyüş düzenledi. Polise göre 125 bin; göstericilere göre ise 400 bin kişinin katıldığı eyleme sol eğilimli siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. İki hafta önce düzenlenen ve 340 bin kişinin katıldığı yürüyüşte eşcinsel evliliğe karşı olanlar yasanın geçmemesi yönünde görüş bildirmişlerdi.

Eşcinsel evliliğe destek gösterileri Paris dışında Toulouse, Lyon, Montpellier ve Bordeaux kentlerinde de gerçekleşti.

Eski futbolcu Lillian Thuram ile eşcinsel olduğunu açıklamaktan çekinmeyen Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe de yürüyüşe katıldı. Her iki isim de söz konusu yasanın ‘eşitliğin bir gereği’ olduğunu belirterek; ‘Fransa’da çoğunluk bu görüşü savunuyor.Sert, tutucu ve bazen saldırgan tepkiler karşısında bizim mücadele etmemiz gerektiğine inanıyoruz” şeklinde görüş beyan ettiler.

Fransa Başkanı Francois Hollande geçen yılki seçim kampanyası sırasında eşcinsel evliliklerle ilgili adım atacağının sözünü vermişti. Fransada eşcinsel çiftler sosyal kurumlara birlikte olduklarını beyan edebiliyor ancak diğer evli çiftler ile aynı haklara sahip değiller.

Fransa’da Sosyalist hükümetin hazırladığı tasarı, Salı günü meclis genel kurulunda görüşülmeye başlanacak. Ülkede merkez sağ partiler ile kilisenin yanısıra 5 milyonu geçen müslüman nüfüsun da eşcinsel çiftlerin evlenmesine ve evlat edinmesine karşı çıktıkları belirtiliyor.

Yasa tasarısı kabul edilir ise Fransa, eşcinsel evliliğe kanunen olanak tanıyan dünyadaki 12. ülke olacak.

(Deutsche Welle, Euronews, AFP, Yeşil Gazete)

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.