LGBTİ+Manşet

Bangladeş’te transseksüel cemaat için cami açıldı

0

Bangladeş‘teki transseksüel “hicra” topluluğu, büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkedeki cemaatten kovulmasının ardından kendi camisini açtı.

Başkent Dakka‘nın kuzeyinde, Brahmaputra nehri kıyısındaki Mymensingh yakınlarında inşa edilen caminin arazisi hükümet tarafından bağışlandı. İnşaat ise topluluk üyelerinin bağışları sayesinde yapıldı.

Duvarları ve çatısı teneke kaplı tek odalı bir barakadan oluşan mütevazı yapı, son yıllarda daha fazla yasal ve siyasi tanınırlık elde eden, ancak hala köklü önyargılardan musdarip olan azınlık için yeni bir topluluk merkezi haline geldi.

Bangladeş’te ilk ve tek örnek

AFP‘ye konuşan Hicra derneğinin kurucusu olan Müftü Abdur Rahman AzadÜçüncü Cinsiyet için Dakshin Char Kalibari Mescidi” adını taşıyan yeni caminin ülkede türünün ilk ve şimdilik tek örneği olduğunu söyledi.

Azad, başka bir şehirde planlanan benzer bir girişimin geçen ay yerel halkın protestosu üzerine durdurulduğunu da belirtti.

Caminin yanında, hicra topluluğu için bir de mezarlık alanı bulunuyor. Müslüman çoğunluk, transseksüellerin bedenlerinin kendi mezarlıklarına gömülmesine sıcak bakmıyor. Geçen yıl yerel bir Müslüman mezarlığı yetkilileri, genç bir hicra kadını kendi arazisine gömmeyi reddetmişti.

‘Herkesin dua etme hakkı var’

Caminin 65 yaşındaki imamı Abdul Motaleb, hicra topluluğuna yapılan zulmün İslam inancının öğretilerine aykırı olduğunu söyledi: “Hepimiz insanız. Belki bazıları erkek, bazıları kadın ama hepimiz insanız. Allah Kur’an-ı Kerim’i herkes için indirdi, bu yüzden herkesin dua etme hakkı vardır, kimse inkar edilemez.”

Transseksüel olmayan Motaleb, bu camiye geldiğinden beri hicraların karakterlerinden ve yaptıklarından çok etkilendiğini de ekledi ve diğer  Bangladeşlilerin hicraların inancından ve gücünden bir şeyler öğrenebileceğini ifade etti.

Hicra topluluğu lideri Joyita Tonu ise camiyi dolduran cemaate hitaben yaptığı konuşmada, “Bundan böyle hiç kimse bir hicrayı camimizde namaz kılmaktan alıkoyamaz. Kimse bizimle alay edemez.” dedi.

Yapıyı daha fazla insana hitap edecek kadar büyütmeyi uman Tonu bunu çok yakında yapacaklarını ve yüzlerce insanın birlikte dua etmesini umduklarını söyledi.

İlahiyat okuyan 42 yaşındaki Sonia da cinsiyetini kadın olarak değiştirdikten sonra camide namaz kılınmasının hoş görülmediğini ve evde ibadet etmesinin salık verildiğini anlatttı:  Hayatım boyunca bir daha camide namaz kılabileceğimi hayal bile edemezdim. Şimdi burası bizim camimiz. Artık kimse hayır diyemez.” 

Bagladeş’teki hicra topluluğuna tanınan haklar neler?

Hicralar, 2013 yılından bu yana topluluk üyelerinin kendilerini üçüncü bir cinsiyet olarak tanımlamalarına resmen izin veren Bangladeş’te giderek artan yasal haklardan faydalanabiliyor.

Bangladeş siyasetinde de görünmeye başlayan topluluk üyelerinden bir kadın 2021’de kırsal bir kasabanın belediye başkanı seçildi.

Ancak mülkiyet ve evlilik haklarından yoksun olan hicra cemaati hala tanınma ve kabul görme mücadelesi veriyor. Topluluk ayrıca istihdamda sıklıkla ayrımcılığa uğruyor ve ortalama bir Bangladeşliye kıyasla daha fazla şiddet suçu ve yoksulluk mağduru olabiliyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.