İnsan HaklarıLGBTİ+Manşet

Birleşmiş Milletler interseks hakları kararını onayladı

0
Fotoğraf: Christophe Gateau/AP Images

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, intersekslerin haklarını teyit eden ilk kararını kabul ederek, cinsiyet özelliklerinde farklılıklarla doğan kişilerin yaşadığı hak ihlallerini ele almak için artan uluslararası kararlılığın sinyalini verdi.

Avustralya, Şili, Finlandiya ve Güney Afrika hükümetleri tarafından sunulan karar tasarısı “İntersekslere yönelik ayrımcılık, şiddet ve zararlı uygulamalarla mücadele” adını taşıyor.

Cinsiyet özelliklerinde varyasyonlarla doğan çocuklar -interseks özellikler olarak da adlandırılıyor – genellikle geri dönüşü olmayan, riskli ve tıbbi olarak gereksiz olan “normalleştirme”(!) ameliyatlarına tabi tutuluyor.

Dünya genelinde insanların yaklaşık yüzde 1,7’si interseks bir özelliğe sahip, yani interseks varyasyonları nadir değil, sadece genellikle yanlış anlaşılıyor.

1950’lerden bu yana cerrahlar, interseks çocuklar üzerinde klitorisin boyutunu küçültmek gibi yara izi, kısırlaştırma ve psikolojik travmaya yol açabilen tıbbi açıdan gereksiz “normalleştirme”(!) operasyonları gerçekleştiriyor.

İnterseks savunucusu grupların yanı sıra bir dizi tıp ve insan hakları örgütü on yıllardır seslerini yükseltiyor. Bu ameliyatların sona ermesi gerektiği konusunda artan fikir birliğine ve tıbbi açıdan gereksiz interseks ameliyatlarının yasaklanmasına yönelik küresel ilerlemeye rağmen, bazı ebeveynler, karara katılamayacak kadar küçük olan çocukları için bu ameliyatları seçmeleri konusunda cerrahların baskısıyla karşılaşmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü 2013’te yayınladığı bir raporda interseks çocuklarda erken kısırlaştırma ameliyatlarına karşı çıktı.

BM insan hakları sözleşmesi organları 2011 yılından bu yana bu tür operasyonları 50’den fazla kez kınamış ve tam, özgür ve bilgilendirilmiş rıza olmaksızın gerçekleştirilen acil olmayan tıbbi müdahaleler gibi interseks özelliklerine ilişkin zorla veya baskı altında yapılan tıbbi müdahalelerin yasaklanmasını tavsiye etti.

2023 yılının sonlarında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, sözleşme organlarının sayısız tavsiyesine dayanarak, “tam, özgür ve bilgilendirilmiş rıza olmadan yapılan acil olmayan tıbbi müdahaleler gibi intersekslere zorla yapılan tıbbi müdahalelerin” yasaklanmasını tavsiye eden teknik bir not yayınladı.

İntersekslere yönelik insan hakları ihlalleri hakkında küresel bir rapor hazırlanmasını zorunlu kılan karar, mitleri düzeltmek ve tamamen sağlıklı doğan çocukların büyümekte ve kendi bedenleri hakkında karar vermekte özgür olmalarını sağlamak için bir fırsat olarak görülüyor.

‘Bedenlerimizi değil, toplumu değiştirin!’

You may also like

Comments

Comments are closed.