Hayvan HaklarıManşet

Hayvan hakları için bu Pazar herkes Taksim’e, Konak’a, Bodrum’a, Antalya ve Bursa Kent Meydan’larına

0

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu), 30 Eylül Pazar günü saat 14.00 te İstabul Taksim meydanı, İzmir Konak meydanı, Antalya Kent meydanı, Bursa Kent meydanı, Bodrum Belediye önü, 07 Ekim Pazar saat 14:00 te Ankara Sakarya caddesinde yapılacak eyleme tüm Türkiyeyi davet ediyor.

Hayvan hakları savunucuları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve Başbakanlık tarafından Meclise sunulan “5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na tepkili; Mecliste görüşülmesi beklenen iki ayrı yasa tasarısının da geri çekilmesini talep ediyor.

Konu hakkında bilgi vermek için Açık Radyo’da yayınlanan “Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam” programına katılan  Hayvan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık , 2004’de çıkan yasa ile tüm hayvanseverlerin umutlandığını, hayvanlara işkence yapanların kabahatlar kanunu yerine TCK tarafından cezalandırılmasının devrim niteliğinde olduğunu ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bürokratlarınca hazırlanan taslağın tüm umutlarını yok ettiğini söyledi.

Kanunu savunanların Avrupa ülkelerinin sokaklarında hayvan bulunmuyor tezini öne sürdüğünü ifade den Çıtırık, Avrupa’da hayvan katliamı da olmadığını orada hayvan barınaklarında sokak hayvanlarına bakıldığını belirtti.

Yeni kanunda yer verilen sokaklarda hayvan bulunmayacak, evlerde bakılan hayvanlara da sınırlama getirilecek maddelerinin milyonlarca hayvanın katli anlamına geldiğini söyleyen Nesrin Çıtırık, fakat bu kanunun da hiçbir işe yaramayacağını sokaklarda hayvanlar katledilirken kaçak hayvan ithalatının ve usülsüz evcil hayvan çiftliklerinin denetlenmemesi nedeni ile 4 ay içerisinde aynı sayıda hayvanın tekrar sokaklarda yer alacağını belirtti.

Taslak metinde “sahipli ve sahipsiz hayvanlar” ibaresi bulunduğunu ekleyen Haytap Başkan Yardımcsısı Çıtırık, evinde hayvan besleyenlerin kendilerini güvende hissetmemeleri gerektiğini söyleyerek “Her evde beslenecek hayvan sayısına kısıtlama getiriyor bu kanun, benim evimdeki hayvanı almak için önce canımı almalılar demeniz de bir fayda etmez çünkü kanun çıktığında kapınıza güvenlik görevlileri ile jandarma ile gelecekler. Buna mani olmaya kimin gücü yeter” dedi.

“Kanunda “Belediye sınırları içinde ve dışında yer alan sahipli ya da sahipsiz hayvanlar” deniyor, bu da demektir ki köylülerin beslediği çoban köpekleri de bu yasa kapsamının içinde. Sadece şehirde yaşayanları değil tüm ülkedeki evcil hayvanları kapsama altına alan bir yasa bu” diye konuştu.

“Bürokratlar, “sahipsiz hayvanları doğal hayat parkına taşıyacağız” diyorlar. 2004 yılında çıkan kanunda belediyelere barınak yapma zorunluluğu getirilmişti. Geçen 8 yılda devlet tek bir belediyeye 30 hayvanın barınacağı barınak yaptıramamışken, şu anda ülkede yaşayan 10 milyon hayvanı kapsayan doğal hayat parklarını nasıl düzenleyecek, o parklarda görev yapacak on binlerce görevliyi nasıl eğitecek, binlerce veterineri nasıl istihdam edecek, bunlar hep soru işaretidir. Ben size olacağı söyleyeyim. Milyonlarca hayvanı katledecekler” dedi.

Kanun taslağı hazırlanırken veteriner hekimlerin görüşü alınmadı, İstanbul, İzmir ve Ankara Barolarında bulunan hayvan hakları masalarının görüşü alınmadı diyen Çıtırık. “Bu yasa hayvanlar için hazırlanmış bir idam fermanıdır” iddiasında bulundu.

Hayvanseverleri, Hayvan sever olmasa da bu katliama göz yummak istemeyen herkesi Pazar günü ülkenin pekçok yerinde düzenlenecek basın açıklamalarına davet eden Çıtırık, 30 Eylül’de herkesin İstanbul’a, izmir’e, Bursa’ya, Antalya’ya, Bodrum’a, basın açıklaması yapılacak her yere akması gerektiğinin altını çizdi.

HAYTAP Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık’ın konuk olduğu “Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam” programını buradan dinleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.