ManşetTarım-Gıda

Balık boyunun ölçümünde de oyun: 19 aslında 17 mi?

0

Geçen hafta yapılan Su Ürünleri İstişare Toplantısı’nda lüfer avlanma alt boyunun bilimsel üreme boyu olan 23-24 cm’e yükseltilmesi kararına karşı çıkan TÜDAV başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve bazı balıkçıkların, balığın boy ölçümüne dair kurallar göz önüne alındığında sınır olarak 19 cm’i değil, 17 cm’i önerdikleri ortaya çıktı.

İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın kampanyası tarafından yayınlanan bir kartpostalla balık boyunun nasıl ölçülmesi gerektiği tarif edildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yayınlanan sirkülere göre lüfer boyu “toplam boy” olarak ölçülüyor. Bu da “çatal boy”dan birkaç santim uzun bir boya denk geliyor.

Lüfer populasyonunun %10’u 19 cm çatal boyunda ürüyor

İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın kampanyası sözcüsü Defne Koryürek kendi 24 cm önerilerinin toplam boy üzerinden olduğunu, Tevfik Ceyhan ve arkadaşlarının bulgularına göre lüfer populasyonun %10’luk bir diliminin 19 cm çatal boyunda ve populasyonun %60’lık bir kısmının da 23-25 cm çatal boyda üremeye başladığını söylüyor. 19 cm çatal boyu ise 22-23 cm toplam boya denk geliyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Adnan Ayaz konuyla ilgili şöyle diyor:

“Bu konuda bizim Tevfik hocayla yayınımız oldukça açık. Yayında ilk üreme boyunu 25,4 cm çatal boy olarak açıkladık. Yani bu boy toplam değerde 27 cm’e yakın. Bu boyun altındaki her değer çözüm değildir. Getirilecek 19 cm toplam boy değerinin çözüme hiçbir katkısı olmayacaktır.”

Defne Koryürek’e göre Bayram Öztürk’ün 19 cm toplam boy önerisi yaklaşık 17 cm çatal boyuna denk geliyor. Tevfik Ceyhan’ın çalışmasında lüferin %10’unun ürediği 19 cm ise çatal boy. Yani aslında Bayram Öztürk’ün lüferde avlanma alt sınırı olarak önerdiği 19 cm toplam boyda lüfer üremiyor.

Bu arada kampanya sürüyor ve aktivistler önerilerini [email protected] ve [email protected] adreslerine ulaştırmaya devam ediyorlar. Mehmet Gürs, Memet Ali Alabora, Serra Yılmaz gibi sanatçılar da kampanyaya destek mesajları yayınladı.

Balık boyunun nasıl ölçülebileceğini aşağıdaki kartpostaldan inceleyebilirsiniz.

Ümit Şahin (Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.