Sağlık

Salgının kaynağı salatalık değil

0

EHEC bakterisi Almanya, Avusturya, Hollanda ve İsveç’in ardından İngiltere’de de görülürken, İspanya, bakteriden İspanyol salatalıklarını sorumlu tutan Almanya’ya tepki gösterdi.

Bakteriye bağlı olarak gelişen hastalıklar nedeniyle Almanya’da 17 kişi, İsveç’te de 1 kişi yaşamını yitirmişti. Ölenlerden 15’i kadın. Almanya genelinde halen yaklaşık 2 bin hastada bu bakteriye bağlı semptomların görüldüğü belirtiliyor.

İngiltere Sağlık Koruma Ajansı ise şu ana kadar 7 hastada EHEC bakterisinin saptandığını, bunların 4’ünün Alman vatandaşı olduğunu, diğer 3’ünün de kısa süre önce Almanya’yı ziyaret ettiklerini açıkladı.

Alman makamları ilk laboratuvar incelemeleri ışığında yaptıkları açıklamalarda, İspanya’dan gelen salatalıklarda bakteri saptandığını belirtmiş, ancak sonradan salgının kaynağının bu salatalıklar olmadığı saptanmıştı.

İspanya, bakterinin kaynağı olarak İspanyol salatalıklarını işaret eden Almanya ve Avrupa Birliği Komisyonu’nu eleştirerek, tazminat isteyeceğini bildirdi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Alman makamlarının büyük bir hata yaptığını belirtirken, AB Komisyonu’nu da bu hatayı düzeltmekte ağır davranmakla suçladı.

Zapatero, Ulusal Radyo’ya yaptığı açıklamada, Almanya hükümetinin iddialardan sorumlu olduğunu belirterek, İspanya’nın “inandırıcı bir açıklama” ve “uygun tazminat” talebinde bulunacağını kaydetti. Ancak Başbakan, tazminat talebini Brüksel’e mi yoksa Berlin’e mi yönelteceği konusunda ayrıntı vermedi.

Bakteri salgını İspanya’nın sebze ve meyve ihracatına darbe vurmuştu. İspanyol yaş sebze ve meyve ihracatçıları, haftalık kayıplarının 200 milyon euro olduğunu belirtiyor.

EHEC nedir?

Türk Tabipleri Birliği EHEC bakterisi ile ilgili şu bilgileri veriyor:

Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC), Shiga toksin (verotoksin) üreten E.coli’lere verilen isimdir. Şiddetli karın ağrısı, sulu ishal, kanlı ishal, hemorajik kolit, hemolitik üremik sendrom (HÜS), akut böbrek yetmezliği gibi birçok farklı klinik tabloya yol açabilir. Genellikle karın ağrısı ve sulu ishal şeklinde başlayan yakınmalar birkaç gün içinde kanlı ishal halini alır. Ateş genellikle görülmez. Hastalık çocuklarda (5 yaş altı) ve yaşlılarda (65 yaş üstü) daha ağır seyreder. Genç erişkinlerde genellikle kendini sınırlayan ishal görülürken çocukların ve yaşlıların %10’unda HÜS görülür. HÜS, akut böbrek yetmezliğine ve yoğun transfüzyon ihtiyacına yol açar. Bu dönemde destek tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi ve barsak hareketini durduran ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Bazı hastalarda HÜS kronik böbrek yetmezliği ile sonuçlanırken olguların %3-5’i kaybedilir. Bu klinik tabloya en sık yol açan EHEC serotipi O157:H7’dir. Bu serotip dışındaki bakteriler de nadiren benzer klinik tabloya yol açabilirler.

EHEC, büyükbaş otçul hayvanların barsaklarında bulunur. Dış ortam koşullarına dayanıklı olduğundan sebze ve meyvelerde de bulunabilir. Çok az sayıda bakteri (10-100 adet) hastalığa yol açabilmektedir. En sık görülen kaynaklar iyi pişmemiş hamburger köfteleri, salam, iyi pişmemiş biftek, çiğ süt olmakla birlikte iyi yıkanmamış çiğ sebzelerden de bulaşabilmektedir. Hastalanan bir kişiden çevresindeki diğer kişilere bulaştığı da bilinmektedir.

Nasıl korunulabilir?

Besinlerin hazırlanması sırasında sanitasyon koşullarına uyulması önemlidir. Etlerin iyi piştikten sonra yenmesi gerekir. Süt, pastörize ürün alınarak veya kaynatılarak tüketilmelidir. Çiğ yenen sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır. El yıkamaya dikkat edilmelidir.

(Deutsche Welle Türkçe, TTB web sitesi)

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.