Sivil Toplum

Yargıtayın ‘Demirci kova’ sınavı

0

Adana 2011 Newroz’unu geride bıraktı. 2011 Newroz’una dava açılır mı bilinmez ama Adana’da her Newroz sonrası dava açılması sıradan bir olay haline geldi. Zira 2006 yılındaki Newroz Tertip Komitesi Üyeleri 3 ay tutuklu yargılandılar ve ardından para ve hapis cezası aldılar. 2007, 2008, 2009 ve 2010 Adana Newrozlarına açılan davalar sonuçlanırken, 2006 Newroz Tertip Komitesi üyeleri, mahkemelerden bir türlü kurtulamadı.

‘DEMİRCİ KOVA’ VE ‘ZALİM DEHAP’

21 Mart 2006 tarihinde Adana’da düzenlenen Newroz kutlamasında tertip komite üyesi olan ve aynı yıl Osmaniye’de Newroz’da yaptığı konuşmada hakkında 4 ayrı dava açılan Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek, iki davadan ceza almıştı.. Emek Partisi ve DTP Osmaniye İl Örgütlerinin ortak düzenlediği Newroz etkinliğinde konuşma yapan İmrek, Newroz efsanesinde geçen Zalim Dehak ve Demirci Kawa’yı anımsatmış ve bugünkü Zalim Dehak yolunda giden egemenlere gönderme yapmıştı. Ancak İmrek’in Osmaniye’deki 2006 Newroz kutlaması sırasında yaptığı konuşma nedeniyle açılan dava dosyasında komik hatalar vardı. Etkinlikte yapılan konuşmalar üzerine düzenlenen görüntü inceleme tutanaklarında Demirci Kawa sözü “Demirci Kova”, “Zalim Kral Dehak” sözü “Zalim DEHAP”, Newroz kutlu olsun anlamındaki Newroz piroz be sözü ise “Nevroz firoz be” ve “Değerli emekçiler” ise “Değerli EMEP’çiler’ olmuştu. İmrek’in söylediği “Biz sadece newroz’da değil her alanda DTP ile omuz omuzayız.” sözü, “PKK ile omuz omuza olmamız gerekiyor” şeklinde tutanaklara geçirilerek skandala imza atılmıştı.

İmrek, mahkemede konuşmasında PKK’den hiç söz etmediğini söyledi ve suçlamaları reddetti. Bu duruma rağmen Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi İmrek’e terör örgütü propagandası yapmak suçundan 1 yıl hapis cezası verdi. Dosya yargıtaya gitti. Başsavcılık İmrek’e verilen cezanın onanmasını istedi. Davanın temyiz incelemesini Yargıtay 9. Ceza Dairesi yapacak.

‘BARIŞ DİYENLER HAPSEDİLİYOR’

Konu ilgili görüşünü aldığımız EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, verilen cezanın antidemokratik olduğunu ve Yargıtayın bu kararı bozması gerektiğini söyledi. İmrek “Barış ve kardeşlik yüklü mesajların verildiği Newroz etkinliğinde halen ceza ile karşılık verilmesi düşündürücüdür. Türkiye’de, ‘barış ve kardeşlik’ diyenlerin, Kürt sorununa demokratik ve halkçı çözüm isteyenlerin yargılanması ve cezalara maruz kalması egemenlerin Kürt sorunundaki çözüm yöntemlerini gösteriyor. AKP’nin ileri demokrasisi halkların kardeşliğine gönderme yapan ve halkın bir bayramı olan etkinliğe katılanları ve konuşanları cezalandırmaktır. Baskı ve cezalara rağmen biz demokratik haklarımızı kullanmaktan, barış ve kardeşlik mücadelesini yürütmekten geri durmayacağız” dedi.

Adana’da 2006 Newroz Tertip Komitesi üyeleri, yargılandıkları ‘Newroz davası’nın karara bağlanmasının ardından şimdi de ‘DTP’nin kapatılmasına neden oldukları’ için yargılanıyorlar. Eylem ve beyanlarıyla DTP’nin kapatılmasına neden olduğu öne sürülen kişilerden biri ise Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi Halil İmrek. 2006 Newroz Tertip Komitesi üyeleri, DTP Adana il ve ilçe yöneticileri ile Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek’in de aralarında bulunduğu 16 kişiye “DTP’nin kapatılmasına neden oldukları gerekçesiyle” dava açılmıştı. Bu davanın iki duruşması görüldü. Ancak dava halen devam ediyor.

Faruk Akyıldız

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.