DoğaManşetSivil Toplum

EKAD’dan caretta carettalar için gönüllü çağrısı

0
caretta caretta

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), Antalya‘nın Belek ve Kızılot kumsallarında, Akdeniz Havzası‘nın en büyük yuvalama alanlarından biri olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının korunması ve izlenmesi adına yürüttüğü projeye gönüllülerin katılımını bekliyor.

Gönüllülüğün deniz kaplumbağalarının hayatta kalma mücadelesinde rolü kritik. Belek’te 26 yıldır, Kızılot kumsallarında ise 4 yıldır sürdürülen Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi, her yıl biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, veterinerlik ve su ürünleri fakülteleri öğrencilerini ağırlıyor. Mayıs ayının ortasından eylül sonuna kadar devam eden bu süreçte, gönüllüler deniz kaplumbağalarının yuvalama dönemlerini izliyor, yavruların denize ulaşımını sağlıyor ve bu süreçte elde edilen bilimsel verilerle kaplumbağaların korunmasına katkıda bulunuyor.

caretta caretta

EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, geçen yıl Belek kumsalında 2 bin 350 yuvadan 83 bin, Kızılot kumsalında 1776 yuvadan 70 bin olmak üzere, toplamda 153 bin yavru deniz kaplumbağasının denize ulaştırıldığını söyledi.

Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi kapsamında sezonun 15 Mayıs’ta başlayıp, eylül ayı sonuna kadar toplam dört buçuk ay sürdüğünü belirten Dr. Canbolat, minimum iki aylık sürelerde görev almak kaydıyla Belek’te 80, Kızılot’ta ise 40 gönüllü alındığını ifade etti.

caretta caretta

Fotoğraf: Antalya DHA

Başvuruların EKAD’ın internet sitesi üzerinden devam ettiğini ifade eden Dr. Canbolat, “Ağırlıkla biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, veterinerlik ve su ürünleri fakülteleri öğrencileri için staj imkanı tanınıyor. Bunların dışında farklı bölümlerden öğrenciler de gelebiliyor. Gönüllülerin üniversite öğrencisi; enerjik, çalışabilecek ve 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor” dedi.

Caretta carettalara, endemik türlere, zeytinliklere imar tehdidi: Patara’da keşif var
Caretta caretta Tuba 17 bin 500 km. yol gitti
Bu kez Fethiye: Caretta carettaların yumurtlama alanında otel tahribatı

Gönüllülerin Belek Turizm Yatırımcıları Birliği‘ne (BETUYAB) ait hoşgörü bahçesindeki kamp alanında konakladıklarını belirten Dr. Canbolat, “Belek’te 30, Kızılot’ta 16 kilometrelik sahiller her gün taranıyor. Belek’te 7 farklı ekip, 3’er kişi 7 alandan oluşuyor. Ekip başına yaklaşık 5 kilometre düşüyor. Saat 04.30’da araçlar, ekipleri bölgelerine dağıtıyor. GPS, ölçüm cihazı, veri toplama formları, yuva bulma aparatları gibi teknik cihazlarla ekipler, yuvaları bulup, işaretliyor ve numaralandırılıp, kayıt altına alıyor” dedi.

Dr. Canbolat, gönüllülerin çalışma sistemini şöyle anlattı:

“Temel amacımız, kaplumbağalarla ilgili araştırmalar yapmak, sahilde yuvalar koruma altına alınıyor, bilimsel veriler toplanıyor. Yerli, yabancı turistlere bilgilendirme yapılıyor. Turizm işletmelerindeki görevliler, özellikle güvenlikçiler bilgilendiriliyor. Saat 11.00 gibi işleri bitirip, kampta toplanıyorlar. Kahvaltı ve kamp işleri sonrası arazide toplanan veriler, günlük olarak bilgisayarlara giriliyor. En son da hemen her gün ekip değerlendirme toplantısı yapılıyor.”

Dr. Canbolat, gönüllü olabilmek için başvuru sayısının yoğun olduğuna dikkati çekerek, geçen yıl yurt içinden 300’ü, yurt dışından da 50’yi aşkın başvuru geldiğini belirtti. 2023’te Belek’te 80 kişiden 20’sinin, Kızılot’ta ise 25’inin yabancı gönüllülerden oluştuğunu kaydeden Dr. Canbolat, Çin, Avustralya, İngiltere, Fransa, Ukrayna, Rusya gibi birçok ülkeden gönüllülerin geldiğini söyledi.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.