Türkiye

Çevre hareketi KTÜ öğrencilerine polis şiddetini kınadı

0

Çevre Bakanı Eroğlu’nun üniversiteye gelişi sırasında HES karşıtı eylem yapan KTÜ’lü öğrencilere yapılan sert polis müdahalesi, Karadenizli örgütlerce kınandı. Fındıklı Dereleri Koruma Platformu’ndan Acar “Görüşlerini dile getirmek isteyenler şiddetle susturuluyor; bu bizleri asla yıldıramayacak” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) düzenlenen bir sempozyuma katılmak üzere Çevre Bakanı Veysel Eroğlu‘nun geldiği sırada, hidroelektrik santrallerine (HES) karşı eylem yapan öğrencilere polis ve özel güvenlik birimlerinin sert müdahalesi Karadenizli örgütler ve HES karşıtı mücadele eden platformlardan tepki gördü.

Derelerin Kardeşliği Platformu yürütmesi adına yapılan yazılı açıklamada, dün (10 Şubat) yaşanan olaylarda polis ve ÖGB’lerin öğrencileri yerlerde sürüklemesi, sert darbelerle kafalarına ayaklarıyla basarak gözaltına almaları kınanırken, “yaşam alanlarımızda verdiğimiz mücadelede yanımızda olan gençlerimize karşı yapılan bu saldırılar bir an önce son bulmadılır; sorumlulardan hesap sorulmalıdır” denildi.

Karadeniz İsyandadır Platformu da “İktidarların tercihinin halklardan, yaşamdan, bilimden değil de, ekonomik çıkar gruplarından yana olduğunu biliyoruz” dediği yazılı açıklamasında şunlara değindi:

“Sempozyumda bakanın fütursuzca vadilerimizi nasıl sattığını dile getirme gafletinde bulunması tüm yaşam savunucularının sabrını zorlamıştır. Öğrenci Kolektifi üyesi öğrencilere yapılan müdahale, yaşadığımız coğrafyada yaşamımızı savunmanın ne kadar zor olduğunun göstergesidir. Biliyoruz ki yükselen muhalefet yüzünden birilerinin huzuru kaçtı; ama bizler doğru taraftayız.”

Acar: Bu saldırı, tüm yöre halkına yapılmıştır

Rize’ye bağlı Viçe ilçesinde HES’lere karşı mücadele eden Fındıklı Derelerini Koruma Platformu’ndan Hüseyin Acar da saldırıları kınayarak “Halk yok sayılıyor, görüşlerini dile getirmek isteyenler yine şiddetle susturuluyor. Bu saldırı tüm halkımıza yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz; ama bizleri asla yıldıramayacaktır” diye konuştu.

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu’nun (STHP) meclisten geçirilen ve Cumhurbaşkanlığı’nca kabul edilen “Yenilenebilir Enerji Kanunu”na karşı dün İstanbul Galatasaray Meydanı’nda düzenlediği “Ferman padişahınsa, dağlar bizimdir! Doğayı talan yasalarını uygulatmayacağız” başlıklı basın açıklamasında da Trabzon’daki saldırıya değinildi.

Platformun açıklaması öncesi konuşma yapan Özge Ozan, polisin öğrencilere saldırısını kınayarak, “Karadeniz’in sermaye için talan edilmesine göz yummayacağız” dedi.

Öğrenciler “zorunlu bağış”lara karşı da günlerdir eylemde

Üniversitede “zorunlu bağış” adı altında toplanan harçlara karşı da yaklaşık bir haftadır rektörlük binasında oturma eylemi yapan KTÜ’lü öğrenciler, bakan Eroğlu’nun üniversiteye gelişiyle birlikte HES projelerine karşı tepkilerini dile getirmek istemiş; talepleri reddedilen öğrencilere polis ve ÖGB’ler sert müdahale etmişti.

Bakan Eroğlu’nun katıldığı “Doğu Karadeniz Bölgesi Taşkınları Sempozyumu” başlıklı sempozyuma katılım da “güvenlik gerekçesiyle” kısıtlanmış, üniversitede düzenlenen etkinliğe üniversite öğrencilerin alınmaları engellenmişti. (Bia)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.