Gündem

Almanya’da Yeşiller yükselişte

0

Yeşiller Partisi kamuoyu yoklamalarında hızla yükselmeye devam ediyor. Göçmen ve uyum politikalarında farklı çıkışlarıyla dikkat çeken partinin gelecek yıl yapılacak seçimlerde büyük başarı kazanması bekleniyor.

Alman siyaset hayatı son zamanlarda büyük bir hareketlilik yaşıyor. Yapılan kamuoyu anketlerinde Yeşiller Parti’nin yükselişi dikkat çekiyor. Yeşiller Partisi, daha önce hiç bir kamuoyu anketinde bu kadar destek görmemişti. Anket sonuçlarına göre, Alman halkının yüzde 20 ile 30’u arasındaki bir kitle, bugün seçimler olsaydı Yeşiller’e oy vereceğini söylüyor. Bu sonuç, Yeşiller Partili tecrübeli politikacı Frithjof Schmidt’i de şaşırtıyor: “Tabii insan seviniyor ancak öte yandan, anketlerin çok hızlı bir şekilde değişebileceği de biliniyor.“

Yeşiller Partisi, Federal Meclis’teki en küçük muhalefet partisi konumunda. 2009 yılındaki seçimlerde oyların yüzde 10,7’sini almışlardı. Ülkede şu anda partilerin görünümü oldukça hareketli, seçmenler eskiden olduğu gibi partilerine bağlı değil ve kısmen iktidardaki Hrıstiyan Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti’den de memnun değiller. Bu durumdan kazançlı çıkan ise Yeşiller oluyor. Partinin, yeni Alman halk partisi olmak için yeterliliğe sahip olup olmadığını önce eyalet seçimleri gösterecek. Gelecek yıl başkent Berlin de dâhil olmak üzere altı eyalette seçimler yapılacak. Yeşiller Parti’nin önde gelen temsilcilerinden Renate Künast, Berlin’de başarı kazanma azminde. Künast daha önce yaptığı açıklamada, “Ben hazırım. Berlin’e hükümet eden Belediye Başkanlığı görevi için adaylığımı koyuyorum. Herkese tek bir kent!“ şeklinde konuşmuştu.

Eyalet seçimlerinde başarı hedefi

Yeşiller Partili politikacının eyalet başbakanlığına gelmeyi başarması, bir ilk olacak. Ancak sadece Berlin’de değil Baden-Württemberg eyaletinde de başbakan Yeşiller partisinden çıkabilir. Bu eyalette seçimler mart ayında yapılacak. Almanya’nın güney batısında, Stuttgart’taki tartışmalı tren istasyonu projesi nedeniyle başlatılan protestolar, Yeşilller’e büyük popülarite kazandırıyor.

Kıdemli Yeşil politikacı Christian Ströbele, Yeşiller Partisi’nin Berlin’de seçim zaferi kazanmasının artık ütopya olmadığı görüşünde. Geçen genel seçimlerde kendi seçim bölgesinde oyların yaklaşık yüzde 47’sini alan Ströbele, Yeşiller’e desteğin artmasının nedenlerini “İki neden var. Yeşiller’in benimsediği temel konular herkesi ilgilendiriyor. Ekoloji, nükleer güç ve yenilenebilir enerji herkesin ağzında. İkincisi ise –tabii kişiler de buna aracılık ediyor- ortada büyük bir güvenilirlik var. Biz, diğer partilerin politikacılarından daha yüksek bir güvenilirliğe sahibiz” sözleriyle açıklıyor.

“Toplum daha çevreci oldu”

Yeşiller, yıllardır nükleer enerjinin sonlandırılması, iklim koruma ve eşit haklar konusunda mücadele veriyor. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, bu konuların zamanla toplumun merkezine ulaştığını söylüyor.

Özdemir, “Toplum değişti, daha çevreci oldu. Çevreyle ilgili konular toplumun merkezine kaydı. Tabii biz de 30 yıllık süre zarfında bir değişim yaşadık” ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan kamuoyu araştırmacısı Richard Hilmer, popülaritenin artmasıyla birlikte hayal kırıklığı potansiyelinin de yükseldiğine dikkat çekiyor. Koalisyon hükümetine ortak olmasından bu yana anketlerde tepetaklak olan Hür Demokrat Parti’ye atıfta bulunan Hilmer, Yeşiller Partisi’nin önce eyalet bazında yönetim üstlenmesini öneriyor. Hilmer, “Yeşiller, ilkelerinden taviz vermemeli. Tabii çok ağır bir baskı altına da girerler. Bu noktada, Yeşiller Partili bazı önemli politikacıların korkularını da anlayabiliyorum: Çünkü çok yükselen, çok derine de düşebilir” diyor. (DW)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.