Dünya

California’da Yeşil Parti’nin vali adayı tutuklandı

0

California’da Yeşil Parti’den vali adayı olan Laura Wells, dün akşam Cumhuriyetçi ve Demokrat vali adaylarının tartışması sırasında salondan çıkarılarak tutuklandı. Demokrat aday Jerry Brown ve Cumhuriyetçi aday Meg Whitman’ın seçim tartışmasına katılan Laura Wells’in tutuklanma nedeni olarak tartışmaya katılma hakkı bulunmaması ve yasaları çiğnemesi gösterildi.

ABD Yeşil Partisi’nin Marin County eş sözcüsü Marnie Glickman polisin müdahalesini protesto etti ve “Laura Wells tutuklandı ve böylece işsizlere iş, iklim değişikliğine çare bulunmuş oldu” diye tepki gösterdi. Wells’in tutuklandığı tartışmayı organize edenler Yeşil Parti adayının anketlerde %10’un altında göründüğü için tartışmaya dahil edilmediğini söyledi.

Öte yandan Democracy Now! televizyonunda Amy Goodman’ın sorularını yanıtlayan Wells, bu kuralın anlamsız olduğunu, yapılan anketlerde “kime oy vereceksiniz?” diye değil, “oyunuzu Brown’a mı, Whitman’a mı vereceksiniz?” diye sorulduğunu tespit ettiklerini söyledi. Wells’e göre anketlerde her iki adaya da oy vermeyeceklerini söyleyen yaklaşık %16 “diğer” hanesinde de gösterilmeyip “kararsızlar” olarak etiketleniyor.

Dün geceki tartışmanın “çevre dostu tartışma” olarak lanse edildiğini söyleyen Marnie Glickman ise “Yeşil Parti adayının konuşturulmadığı bir tartışmaya çevre dostu demek, kimseye iş bulmadan ekonomik krizi çözdüm demek kadar büyük bir sahtekarlıktır” diye konuştu.

California’nın yeşil vali adayı Laura Wells’in 10 maddeden oluşan seçim vaadleri şöyle:

– Askeri harcamaları en az %70 kesmek,
– Yenilenebilir enerji, toplu taşıma ve doğa korumaya yönelik kamu yatırımlarıyla milyonlarca yeşil iş yaratmak,
– Karbon emisyonlarına radikal ve bilimsel bir indirim hedefi koymak ve geri ödemeli karbon vergisi uygulamak,
– Sağlıkta tek tarafın prim ödediği “herkes için Medicare planı” sunmak
– Kamusal ve parasız yüksek öğrenim
– Ticaret anlaşmalarını çevrenin ve tüketicinin korunmasına hizmet edecek, istihdam yaratacak, sağlık ve güvenlik standartlarını geliştirecek şekilde yapmak
– Ters etki eden yasaklara son vermek ve marihuanayı yasallaştırmak
– Kredi faizlerine ve kira oranlarına sıkı sınırlamalar koymak, ilerleyici vergi reformunu ve sıkı finansal düzenlemeleri uygulamaya sokmak
– Anayasaya bir madde koyarak şirketlerin tüzel haklara sahip olmasını yasaklamak
– Seçim yasalarında, kampanya finansmanında ve yolsuzluğa karşı kapsamlı reformlar yapmak.

California’da valilik seçimleri 2 Kasım’da yapılacak. İki dönem valilik yapan eski aktör Cumhuriyetçi Arnold Schwarzenegger’in yeniden aday olma hakkı bulunmuyor.

ABD’de Yeşil Parti her eyalette kurulu yeşil partilerin bir tür federasyonu olarak 1991’de kuruldu. California vali adayı Laura Wells 2002’de California devlet denetçisi seçimlerinde Yeşil Parti’den aday olmuş ve 400 binin üzerinde oy almıştı. (Green Party Watch, Democracy Now!)

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.