Yeşil Gazete‘nin geçenay gündeme getirdiği Bergama köylerindeki çam ağaçlarının kesilmesi haberini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu üyesi Mahir Polat, Meclis gündemine taşıdı.
Polat, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi verirken çam ağaçlarının kesilmesinin yeni taş ve mermer ocakları için hazırlık olup olmadığını da sordu.
Köylülerin de oldukça tepki gösterdiği ağaç kesiminin Cevaplı, Karahıdırlı, Eğrigöl, Bozköy, Armağanlar ve Gaylan köylerinde yapılması planlanıyor.
‘Bergama’nın doğası sermayeye terk edildi’
Ağaçların kesilmesine tepki gösteren CHP’li Polat, bölgede taş ocağı kapasite artırımı yapılacağı iddiasını hatırlatarak şunları söyledi:
Köylerimizin etrafında bulunan taş ocağı işletmeleri var. Köylülerimiz 5 yıldır bu taş ocaklarına karşı mücadele ediyorlar. Şu an taş ocağının kapasite artırımı yapacağı iddiası var. Kesilen ağaçlar yeni taş ocağı ya da mermer ocağı için hazırlık mı? Bunu zaman bize gösterecek. Çünkü ‘gençleştirme çalışmaları’ adı altında yapılıyor. Zaten Bergama’nın doğası sermayeye terk edildi ve köylülerin ekonomik ve sosyal yaşantıları bu süreçten olumsuz etkilendi.”
‘Zeytin rekoltesi düştü’
Polat, kuraklık ve taş ocaklarının yarattığı tozdan zeytinliklerin etkilendiği için istenilen verimin alınamadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
Birbirine yakın beş köyde de ağaçlar kesiliyor. Ve buralar zeytinciliğin en iyi olduğu bölgemiz. Zeytincilik Yasası’na göre; zeytinliklerin gelişimine engel olacak kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Arasında en az üç kilometre mesafe olması gerekir ama arada 150 metre olduğu için köylülerimiz isyan ediyor. Yurttaşlarımız özellikle kuraklığın etkisi ve taş ocaklarının yarattığı tozdan zeytinliklerden istedikleri verimi alamadılar. Zeytin rekoltesi düştü. Ağaçların kesilmesinin doğaya her zaman ağır sonuçları var. AKP’li Bergama Belediyesi çevre davalarından çekilip, ilçede yaşayan yurttaşlarımızın taleplerine kulaklarını tıkasa da biz bu davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
Mahir Polat’ın Tarım ve Orman Bakanı’nın yanıtlamasını istediği sorular ise şöyle:
- Orman İşletmeleri tarafından ‘gençleştirme’ çalışmaları yapılacak bölgeler belirlenirken nasıl bir prosedür izlenmektedir? Yapılacak gençleştirme çalışmasına ne kadar zaman önce karar verilmektedir?
- İzmir ili Bergama ilçesine bağlı Cevaplı, Karahıdırlı, Eğrigöl, Bozköy, Armağanlar ve Gaylan mahallelerinde yapılan orman gençleştirme çalışmalarında silvikültürel ve hukuki prosedür doğru şekilde izlenmiş midir?
- Yapılan çalışmalarda Bergama ilçesi Cevaplı Mahallesi sınırlarında bulunan taş ve mermer ocaklarının kapasite artırımına yer açmak için ağaç kesildiği iddiası doğru mudur?
- Bergama ilçesi Cevaplı Mahallesi sınırlarında bulunan taş ve mermer ocaklarının bölge tarımına ve zeytinciliğine etkisi üzerine Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?
- Bergama’ya bağlı Cevaplı, Karahıdırlı, Eğrigöl, Bozköy, Armağanlar ve Gaylan mahallelerinde yapılan orman gençleştirme çalışmalarında yaban hayatını korumak adına alınan tedbirler var mıdır? Varsa bu ek tedbirler nelerdir?