TürkiyeDoğaManşetVideo

Bergama yine ayakta: Kozak Yaylası’na çevre yolu diye maden yolu yapıyorlar

0

Video Haber: Elif Zeynep Özipekçi

İzmir’in tarihi kenti Bergama’da çevre yolu hazırlıkları yapılıyor. Belediye’nin açıklamasına göre bu yolun amacı, kentin en işlek caddesinin altından geçen tarihi tünelleri korumak. Yol, Bergamalıların yapımına karşı çıktığı madenin güzergahında olan Kozak Yaylası’ndan geçecek. Bergamalıların projeye güveni yok. Çevre Yolunun amacı tünelleri mi madenleri mi korumak?

Bergama Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden. Antik kentin üstünde olduğu kadar altında da pek çok tarihi eser bulunduğu tahmin ediliyor. Şehrin en işlek caddelerinden İstiklal Meydanı’nın altından geçtiği düşünülen Selinos Antik Kanalları bugün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Meydandan geçerek Kozak’ta bulunan taş ocaklarına giden tır ve traktörler kanalların üzerine yük bindiriyor. Bu nedenle tünel tahrip oluyor. 

Türkiye’nin en zengin fıstık çamı havzası

Bergama Belediyesi tünelleri korumak için çalışma başlattı. Şehrin ortasından geçen bu yolun trafiği, fıstık çamlarıyla ünlü köy Kozak’a yapılacak çevre yoluna verilecek. Projenin Selinos Antik Kanalı’nı kurtarmak için yapıldığı söylense de çevre yolu için şimdiden 100’e yakın tarım arazisi kamulaştırıldı. Kaç ağacın kesileceği ise bilinmiyor.  

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel’e göre yolun asıl amacı tünelleri korumak değil, burada yeniden işletmeye açılacak altın madene yük taşımanın kolaylaştırılması.  Yolun geçeceği köy, Türkiye’nin en zengin fıstık çamı havzası olan Kozak Yaylası’nda. Yayla ise bugünlerde maden tartışmalarıyla gündemde. İpek Holding’e ait Koza Altın İşletmeleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildikten sonra uzun zamandır izin verilmeyen kapasite artırımına izin alındı. Bu sayede yeni adıyla Çukuralan Altın Madeni‘nin, Dikili ve Kozak’a yayılmasının önü açıldı. İznin ardından bilirkişi raporu ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu geldi. 

Bergamalıların açtığı dava sonucunda geçtiğimiz hafta ÇED raporu iptal edildi. Buna rağmen bölge halkı madenin raporun etrafından dolanarak yapılacağını düşünüyor.

Bergamalı çevreci avukat Serdar Sinan’a göre bu yolun Kozak’tan geçmesi bir zorunluluk değil. Sinan “Sadece tünellerin kurtarılması amaç olsa Bergama’nın üzerinden geçirilerek yol Bergama çatısında bitirilebilir” diyor. 

Bergamalılar tarım arazilerinin tahrip edilmesini istemiyorlar. Yıllar önce Ovacık Altın Madeni’ne karşı yapılan direnişler geçtiğimiz aylarda Kozak’ta canlanmıştı. Madenden vazgeçilmedikçe Bergama daha çok direnişe sahne olacak gibi görünüyor.   

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.