İklim KriziManşet

Avrupa’nın yüzde 17’sinde ciddi kuraklık: Akdeniz ‘kırmızı alarm’ veriyor

0

Avrupa Kuraklık Gözlemevi‘nin son güncellemesine göre, Avrupa Birliği (AB) topraklarının yaklaşık yüzde 17’si şu anda ciddi kuraklık koşullarıyla karşı karşıya.

Yüzde 1’in biraz üzerinde bir oran,  en yüksek uyarı düzeyinde olarak kabul ediliyor.

Euronews‘e konuşan Copernicus Avrupa ve Küresel Kuraklık gözlemevlerinin koordinatörü Andrea Toreti, “Mevcut koşullara bakarsak, ocak ayı sonuna kadar elimizdeki en son verilere dayanarak, Akdeniz bölgesindeki pek çok bölgenin  uyarı niteliğinde kuraklık koşulları altında olduğunu görüyoruz” dedi.

Kış boyunca devam eden yüksek sıcaklıklar ve düşük yağış, Akdeniz’in bazı kısımlarında kritik koşullar oluşturdu.

Bu ayın başlarında Katalonya kuraklık acil durumu ilan etti ve su kısıtlamasına gitti. Gecen hafta da Sicilya , rezervuarlardaki su seviyelerinin azaldığı bir ‘doğal afet durumu’ ilan etti.  ANBI Su Kaynakları Gözlemevi’ne göre, ada toplamda yaklaşık sekiz ay boyunca “neredeyse tamamen kuraklıkla” karşı karşıya kaldı ve 2023’ün ikinci yarısı son 100 yılın en kurak yarısı oldu.

‣  Katalonya’daki 202 belediyede kuraklık acil durumu ilan edildi
‣  İspanya’da 2,2milyar Euro’luk ‘kuraklıkla mücadele’ planı onaylandı
‣ İspanya’da kuraklık 11. yüzyıldan kalma batık kiliseyi ortaya çıkardı
‣ İspanya’da kış ortasında endişe veren sıcaklık: 30 derece

Bir diğer İtalyan adası Sardunya‘da da kapasitenin yüzde 50’den az olduğu bazı rezervuarlarda sorun yaşanıyor. Ocak ayında doğu Sardunya’nın büyük bir kısmına tatlı su sağlayan Alto del Flumendosa Gölü‘nün su seviyesinde önemli bir düşüş olduğu tespit edildi.

Kuzey Afrika da  tekrarlayan kuraklıktan muzdarip. Fas, art arda altıncı yılını su kaynakları sıkıntısıyla geçiriyor. Ülkenin su ve tarım bakanlarına göre yağış miktarı ortalama bir yıla göre yüzde 70 daha düşük.

Önümüzdeki aylar da kritik

Kuraklığın yaşandığı bölgelerde yapılan mevsimsel tahminler önümüzdeki ayların normalden daha sıcak olacağına işaret ediyor. Normal düzeyde yağış olsa bile, anormal sıcaklıklar Akdeniz’deki durumun daha da kritik hale gelmesi anlamına gelebilir.

Araştırma: Yetersiz kar yağışı su varlıkları için risk oluşturuyor, yazın kuraklık kapıda
Amazon’da rekor kuraklık: Kritik eşiğe doğru hızla ilerliyor

“Bu alanların bazılarında bu aşırılıklardan dolayı tam bir iyileşme sağlanamadı. Şimdi yine yağış eksikliğinin yanı sıra sıcaklıkların da normalden daha yüksek olduğunu görüyoruz” diyen Toreti, ayrıca zaten yeterince yağmayan kara ek olarak etkilenen alan ve düşük kar erime suyu bakımından büyük sorun yaşanan  2022’dekinden bile daha kötü durumda olduğumuzu vurguluyor.

Kuraklık, ülkelerin hidroelektrik enerjisinden enerji üretimi konusunda da sorun yaşamasına neden oluyor.

İlim değişikliğinin kuraklık manzaralarını artırıyor

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), önümüzdeki on yıllarda sıcak  dalgalarının ve kuraklıkların birçok bölgede daha sık ve şiddetli hale geleceğini öngörüyor. Akdeniz havzası ise, yağışlarda ciddi bir azalma yaşanması beklenen az sayıdaki bölgeden biri.

Toreti, olup bitenlerin “insan sera gazı emisyonları nedeniyle gelişen iklim değişikliğinin bir parçası” olduğunu söylüyor: “Çünkü temelde Avrupa yağış rejimlerinde bir değişiklikle karşı karşıya kalıyor. Tekrarlanan kuraklık, eğer hemen harekete geçmezsek, yüzyılın ortasında yeni normal haline gelebilecek bir şey. Sıcak hava dalgalarının yanı sıra yoğun yağışlarla da uğraşacağız.”

Bu durumun bölgeyi etkilemeye devam etmesi bekleniyor ve bu da kuraklığın etkilerini azaltmak için uyum stratejilerine olan ihtiyacın altını çiziyor. Uzmanlar, kuraklık erken uyarı sistemlerine yatırım yapılması, mevcut ve yeni teknolojilerin su verimliliğinin artırılması, kuraklığa daha dayanıklı mahsullerin kullanılması ve su kaynaklarına erişimin iyileştirilmesi, toplumun hazırlıklı hale getirilmesi ve dayanıklılığını artırmak için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.