DünyaManşet

Avrupa’da ‘sıcak’ mart: Almanya’da dönüşüm, Fransa’da emeklilik grevleri

0
Avrupa Birliği‘nin iki büyük ülkesi; Almanya ve Fransa‘da bu hafta hayat, büyük grevler nedeniyle duracak.Almanya’nın altı eyaletinde kamu çalışanları 3 Mart’ta iş bırakıyor. “Büyük Uyarı Grevi” başlığıyla gerçekleştirilecek iş bırakma, iklim aktivisti çocukların yapacağı küresel iklim grevi ile aynı gün olacak.

Kuzey Ren Vestfalya, Hessen, Baden-Württemberg, Saksonya, Aşağı Saksonya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerindeki kamu çalışanlarının, Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası’nın (Ver.di) çağrısıyla çıkacağı grevde, kreşler, belediye hastaneleri, çöp toplama merkezleri, otobüsler ve hafif raylı araçlar gibi kamusal yaşamın birçok alanında hizmet verilmeyecek. 

İklim eylemiyle aynı güne denk getirildi

3 Mart cuma günü yapılacak grev, ‘Gelecek için Cumalar’ (Fridays for Future) hareketi kapsamında dünya çapında genç iklim aktivitelerinin düzenlediği ‘iklim için okul grevleri’ ile aynı günde yapılacak.

Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle, 3 Mart’ta Almanya çapında yapılması planlanan 200 iklim protestosuna atıfla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim grevi gününü, yerel toplu taşımadaki uyarı grevlerimiz ile birleştirmek istedik” dedi. Behle, “Ulaşımda dönüşüm işçilere de yatırım yapmadan mümkün olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Ver.di’nin grev çağrısında paylaştığı bilgilere göre, ‘Gelecek için Cumalar’ hareketi ve Ver.di sendikasına mensup işçiler Kasım 2022’de de aynı gün grev yapmıştı. 3 Mart’ta da yine iklim aktivistleri ve işçiler birlikte greve gitmiş olacak.

Almanya’da işverenler, federal ve yerel yönetimlerdeki çalışanlar için ücretlerde yüzde 5 artış ve tek seferde toplam 2 bin 500 euro ek ödeme teklif etmiş ancak sendikalar, teklifi yetersiz bularak reddetmişti. Aralarında Ver.di ve kamu çalışanları sendikası dbb’nin olduğu, ücretlerde yüzde 10,5 artış veya aylık en az 500 avro ilave zam talep ediyor.

Fransa’da genel grev hazırlığı

Fransa’da ise emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e yükseltilmesine karşı çıkan, başta Genel İş Sendikası (CGT) olmak üzere en büyük sekiz sendika, 7 Mart’ta genel greve gidiyor.

Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, ülkedeki emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e çıkarılmasını öngören düzenlemeye karşı sekiz büyük sendikanın aldığı genel grev kararıyla ilgili bunun  Fransa için ‘en kötü senaryo olacağını’ söyledi.

BFMTV kanalına konuşan Veran, aylık enflasyonun mart ayı için yüzde 10 olarak açıklanmasını öngördüklerini kaydederek “Ülkeyi felce uğratmanın zamanı değil” dedi.

Hükümetin bu süreçte ‘kitlesel grevleri engellemek için gerekli müzakereleri yürüttüğünü’ belirten Veran,  “Bu kapsamda bizden istenilen değişiklikleri yaptık; ancak, sendikalar ayak diredi” ifadelerini kullandı. ‘Fransızlardan kademeli olarak daha çok çalışmalarını istemeye devam edeceklerini’ de sözlerine ekleyen Hükümet Sözcüsü, “Fransızların yarın daha iyi olmasını istiyorsak, en kötü senaryo ülkeyi bloke etmek olacaktır” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl üç ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Emeklilik düzenlemesine karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.