YerelEkolojiManşetTürkiye

Avdan Termik Santrali’ne muhtarlar da tepkili

0

Aralarında Denizli’nin Tavas ve Kale ilçeleri muhtarlarının da olduğu 18 muhtar ile Ziraat Odası Başkanlarının da olduğu çevre savunucuları, Tavas’ın Avdan mahallesine yapılmak istenen Avdan Termik Santrali‘ne karşı imzalı metin yayınladı.

Metinde, ÇED sürecinde 74 kişinin itiraz ettiği santralin insan hayatını ve bitki örtüsünü tehdit ettiği belirtildi.

Mezarlar bile tehdit altında

Açıklamada, ÇED raporundan anlaşıldığına göre bölgede 639.689 hektarlık bir alanın proje kapsamında kullanılacağı, Avdan mahallesi, Adamharmanı, Kırköy, Narlı, Sofular, Kayapınar ve Denizoluk mahallelerinin de çalışmalardan etkileneceği belirtildi: “Avdan’ın evleri dışında mezarlığı, ekim alanları, ormanlık alanları, su kaynakları proje sahası içerisinde kalmaktadır ve yok olma tehlikesi altındadır.” 

639.689 hektarlık alanın termik santral projesi kapsamında kullanılacak

639.689 hektarlık alanın termik santral projesi kapsamında kullanılacak

Termik santral projelerinin doğaya ve insana zararlarının tüm dünyada bilindiğinin hatırlatıldığı metinde, “Bu zararlar ülkemizde de geçmiş dönemde yaşanmış ve günümüzde de canlı olarak yaşanmaktadır” denildi ve Zonguldak‘taki termik santrallerin bölgede insanların sağlığına olumsuz etkisine değinildi:

Buna en yakın örnek: Covid 19 önlemleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında büyükşehirlerin yanında Zonguldak ilimizin de yer almasıdır. Zonguldak’ta termik santrallerin fazlalığı ve buna bağlı solunum rahatsızlıklarının çok olduğu herkesçe bilinmektedir.

Partiküller çevreye yayılacak

Avdan Termik Santrali’nin kurulacağı alanın yüksekliği dolayısıyla çok farklı yönlerde ve şiddette rüzgar aldığı belirtilen açıklamada, proje yüzünden oluşabilecek zehirli gazlardan ve uçucu partiküllerden Tavas Ovası ve çevresinin, Gölbaşı ve Yaykın Ovaları’nın, Ataeymir Ovası‘nın ve Denizli il merkezinin olumsuz etkileneceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca yeraltı sularının aşırı tüketiminin risklerine yer verildi:

Söz konusu Santral’in işletme sürecinde yeraltı sularımızdan günde 5.616 ton su çekilecektir. Sınırlı su kaynaklarına sahip yörenin yeraltı suları olağanın çok üstünde kullanımla, tükenme tehlikesi ile yüz yüze kalacaktır.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.