YerelEditörün SeçtikleriEnerjiManşetSağlık

Avdanlılar köylerine termik santral istemiyor

0

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan köyünde yaşayanlar, köylerine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı Change.org üzerinden kampanya başlattı.

Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan 300 MW’lık termik santralin, çevreye ve sağlığa vereceği zararlar halkı endişelendiriyor.

Santralin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanmış, son şekli İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunmuş ve rapor nihai kabul edilmişti.

7.5 km2’lik alan etkilenecek

Yeşil Gazete olarak santralin çevreye ve insan sağlığına vereceği olası zararları Denizli Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyesi Hulkiye Akgün ile konuştuk.

Cumhuriyet

Akgün, santralin saatte yaklaşık 396 ton kömür yakacağını ve sonucunda buradan çıkan insan sağlığına zararlı partikül maddelerin insan sağlığını tehdit edeceğini söylüyor. Akgün’ün anlattığına göre, yaklaşık 7.5 km yarı çapında bir alan buradan çıkan gazlardan etkilenebilir.

‘Denizli’nin havası zaten kirli’

Türkiye Çevre Mühendisleri Hava Kirliliği Raporu’na bakıldığında, 2018’de Denizli Bayramyeri‘nde, yılın 365 gününün 207’sinde hava kalitesinde sınır değerin aşıldığını vurgulayan Akgün, havası zaten kirli olan Denizli’ye termik santral yapmanın durumu daha da vahimleştireceği görüşünde.

Akgün’e göre, santralin yapılması halinde buradan çıkacak olan kükürkdioksit, solunum yolu hastalıklarına ve asit yağmurlarına da davetiye çıkaracak. Yine buradan yayılacak olan partikül madde ise solunum yolu hastalıklarını ve bebek ölüm oranlarını arttıracak.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.