Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Atikhisar Barajı yanına yapılmak istenen altın madeni projesi yine durduruldu

0
Fotoğraf: DHA

Çanakkale’de Sarıçay üzerinde bulunan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasında, Koza A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın ve gümüş madeni projesi kurul kararı ile durduruldu.

Kararı Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay duyurdu. Mutluay, Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasına bin 400 metre mesafede alanı bulunan proje için yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İnceleme Değerlendirme kurul toplantısından hayır oyu çıktığını bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında yapılan toplantıya Mutluay, CHP Çanakkale İl Başkanı Doğan Ateş, İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Merve Sayılan, Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, TEMA Temsilcisi Onur Küçük ve Çevre Hukukçusu Cömert Uygar Erdem katılarak itirazda bulundu. Mutluay karara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“İklim değişikliği ve kuraklığın etkilerini derinden hissettiğimiz ve yangınlarla ormanlarımızı kaybettiğimiz bugünlerde yeni ormanlık alanların tahribatına yol açacak ve tek su kaynağımız olan Atikhisar Barajı’mızı tehdit edecek proje kurul kararı ile durduruldu. Sürecin takipçisi olacağız ve yaşam alanlarımızı korumak adına tüm gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz.”

Şirket daha önce de denemişti

Çanakkale‘de Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan altın-gümüş maden ocağına daha önce verilen ‘ÇED olumlu kararı‘na karşı açılan davada bilirkişi heyeti doğa severleri haklı bulmuştu. 

İda Dayanışma Derneği, Atikhisar Koruma Havzası içerisinde yer alan Terziler Altın ve Gümüş Madeni Projesi’ni hayata geçirmek isteyen şirkete karşı 13 Haziran 2020’de dava açmıştı. Dava sonucunda bilirkişi heyeti atanmasına karar verilmişti. Bölgede incelemeler yapan bilirkişi heyeti, projenin çevreye zarar vereceğinin altını çizmişti. Raporda projenin neredeyse 50,29 hektarlık bir alana kurulacağı belirtiliyordu.

Bu alanın yaklaşık 42,81 hektarının orman, 7,48’inin ise tarım arazisi olduğu belirtilip maden ocağının ekosisteme zarar vereceği vurgulanıyordu. Bilirkişi heyeti, fayda ve maliyet analizinin sadece maddi olarak hesaplandığını, çevresel etkilerin göz ardı edildiğini söylemişti.

Bugün ise şirket yine aynı talepte bulundu ancak kurul kararıyla talep yine onaylanmadı.

You may also like

Comments

Comments are closed.