Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Kutup ayıları Arktik’teki eriyen buza uyum gösteremiyor: Avlanamıyor, aç kalıyorlar

0
Kutup ayıları
Fotoğraf: Hans-Jurgen Mager / Unsplash

Kutup ayıları, Arktik deniz buzu eridikçe avlanma alışkanlıklarını karaya uyum sağlayarak değiştiremedikleri için açlıkla karşı karşıya. Bilim insanları, kutuplara özgü bu türün normalde deniz buzu üzerinde yakaladıkları halkalı foklarla beslendiğini, buzul şartlarının değişmesiyle de kıyıda daha fazla zaman geçirmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Alışkın oldukları gibi denizde yeterince avlanamayan kutup ayıları kuş yumurtaları, yaban mersini ve çimen gibi yiyeceklerle besleniyor. Ancak bu beslenme şekli, kutup ayılarının karada hızla kilo kaybetmesine neden oluyor.

Kutup ayısı sayısı 1980’lere kadar avlanma nedeniyle düşmüştü, ancak yasal koruma önlemleriyle sayıları arttı. Artan küresel sıcaklıklar, kutup ayıları için en büyük tehdit olarak görülüyor. Donmuş Arktik denizleri kutup ayılarının hayatta kalması için kilit öneme sahipken, gün geçtikçe yok oluyor.

Kutup ayıları

Fotoğraf: Photo by Peter Neumann / Unsplash

Kutup ayıları avlayacak fok bulamıyor

Normal şartlarda kutup ayıları, onlar için iyi bir yağ ve protein kaynağı olan halkalı fokları avlamak için deniz buzunu bir platform olarak kullanma alışkanlığına sahip. Ancak daha sıcak aylarda Arktik’in pek çok bölgesinde artık giderek daha az buz kütlesi bulunuyor.

Batı Manitoba‘da yapılan ve Nature Communications dergisinde yayınlanan bu çalışmada, 1979 ile 2015 yılları arasında buzların azalması döneminin üç hafta arttığı gözlemlendi. Araştırmacılar, buz kayboldukça hayvanların nasıl hayatta kaldığını anlamak için yaz aylarında üç yıllık bir dönem boyunca 20 kutup ayısının aktivitesini takip etti.

Hayvanların hareketlerini, aktivitelerini ve ne yediklerini kaydetmek için bilim insanları, GPS donanımlı video kamera yaka takılarını kullandı. Buzsuz yaz aylarında, ayılar hayatta kalmak için farklı stratejiler benimsedi ancak çalışmadaki 20 ayının 19’u, bazı durumlarda %11’e varan oranlarda, ortalama olarak günde bir kilogram vücut kütlesini kaybetti.

Kutup ayılarının avlanma dönemi olan ilkbahar sonu yaz başında iklim değişikliği nedeniyle deniz buzullarının çoğunlukla eridiğini vurgulayan araştırmacılar, bu türün uzun saatler yüzdükten sonra buldukları avı yiyemeyecek kadar yorgun düştüğünü ortaya koydu.

Çalışmanın baş yazarı Dr. Anthony Pagano, “Hangi stratejiyi denediklerine bakılmaksızın, karada hayatta kalabilecekleri süreyi uzatma açısından herhangi bir yaklaşımın gerçek bir faydası yoktu” diye açıklıyor. Diğer araştırmacılar ise iklim değişikliğinin kutup ayıları üzerindeki etkilerinin konuma bağlı olarak değişeceğini söylüyor.

Buz ve besin eksikliği yüzünden yerleşimlere yönelen kutup ayısı-insan teması artıyor
Dünyanın ‘kutup ayısı başkenti’nde kutup ayıları kayboluyor
Kutup ayıları iklim krizi yüzünden günde 2 kiloya kadar kaybediyor: Açlık, nesillerini tehlikeye soktu

Kutup ayıları ‘hassas’ kategoride

Dünya genelinde tahmini 22 bin ila 31 bin arasında kutup ayısı olduğu belirtiliyor. 19 farklı alt popülasyona ayrılan kutup ayılarının yaklaşık yüzde 60 ila 80’i Kanada‘da bulunuyor. Kutup ayıları, uluslararası düzeyde “hassas” tür olarak sınıflandırılırken, Kanada’da “özel endişe” (special concern), Grönland, Danimarka ve Norveç‘te de “hassas” olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanları 2040 yılına kadar Kuzeydoğu Kanada ve Kuzey Grönland‘da sadece yaz aylarında buzun kalacağını öngörüyor. Bu “Son Buz Alanı”, kutup ayıları ve buzla bağlantılı diğer yaşam formları için önemli hale gelebilir. WWF‘nin hazırladığı bir deniz buzu çalışması, önümüzdeki on yıllarda bu bölgede önemli buz kayıplarının yaşanacağını ve bu durumun kutup ayıları için ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor. Küresel kutup ayısı sayısının 2050 yılına kadar yüzde 30 azalması bekleniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.