Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Buz ve besin eksikliği yüzünden yerleşimlere yönelen kutup ayısı-insan teması artıyor

0

Örneğin 2019’da Rusya’da yırtıcı ayılar iki köydeki çöplükleri adeta işgal etti.  Belushya Guba kasabası (yaklaşık 2.000 nüfuslu) yetkilileri, kasabanın açık depolama sahasının yakınında, 52 kutup ayısının bir “kitlesel istilası” olduğunu ve bazı ayıların daha sonra kasabanın içine doğru ilerlediğini ve binalara erişmeye çalıştığını bildirdi. Ryrkaypiy köyünde (nüfus 600) de 60 kutup ayısı birkaç hafta boyunca kasabanın çöplüğünden ayrılmadan beslendi.

Çalışmada, Kanada’nın kutup bölgesinde, biri 2015’te, diğeri 2016’da olmak üzere iki kutup ayısının insan yerleşimlerine çok yaklaştığı için vurularak öldürüldüğü belirtildi. Yazarlara göre insan kaynaklı iklim değişikliği, insan-vahşi hayvan etkileşimindeki artıştan büyük ölçüde sorumlu.

Pillerden kirli bebek bezlerine kadar her şeyi yiyorlar

Vaka çalışması yapılan topluluklar, sonbaharın sonlarına doğru deniz buzunun oluştuğu kıyıların yakınında yer alıyor. Bu da araştırmaya göre kutup ayılarına fok ve morsları avlayabilecekleri bir platform sunuyor. Araştırmacılar, artan sıcaklıklar her yıl mevcut deniz buzunu azalttığı için ayıları iç bölgelere girmeye ve kasabalardan ve çöplüklerden alternatif gıda kaynakları aramaya zorlayabileceğini söylüyor.

York, insan çöpünün besin değerinin idealden düşük olması veya çöp tenekesine atlayan ayıların pillerden kirli bebek bezlerine ve gıda kaplı seramik kaplara kadar her şeyi yuttuğunu söyledi: “Kutup ayıları yemek kokusunu alabiliyorlarsa uzun bir mesafe kat ederler. Güvenilir bir yiyecek kaynağı buldukları takdirde, bunu daha sık yapacaklardır.”

Uzmanlara göre, sorunun çözümlerinden biri, organik atıkları bertaraf etmek için açık depolama alanlarını kompost veya yakma fırınları ile değiştirmek ve böylece kutup ayılarının insanlarla temas etme olasılığını en aza indirmek.  Ancak çöplükler kapalı olsa bile, kutup ayıları, deniz buzu azaldığı sürece yiyecek aramak için Arktik kasabalarına girmeye devam edecek. Bu durum, iklim değişikliğinin öngörülemeyen sonuçlarından sadece biri ve anlamlı küresel eylemde bulunmanın öneminin altını çiziyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.