Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Dünyanın ‘kutup ayısı başkenti’nde kutup ayıları kayboluyor

0

Raporda, özellikle dişi ayı ve yavru sayısında dramatik bir düşüş olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, ayıların sayısını saymak ve nüfus eğilimlerini tahmin etmek için “dünyanın kutup ayısı başkenti” olarak lanse edilen bir turizm merkezi olan Churchill kasabasının da dahil olduğu bölge üzerinde her beş yılda bir havadan sayım yapıyor.

‘Dişi ve yavru ayı sayısında önemli düşüş var’

AFP‘nin aktardığına göre, sonuçları bu ayın başlarında açıklanan, ağustos sonu ve eylül 2021 başında yapılan son sayımda 194 ayı tespit edildi. Bu sayıma dayanılarak da toplam nüfus, 618 olarak tahmin edildi. Beş yıl önce bu sayı 842 idi. Çalışmada “2011 ile 2021 yılları arasında yetişkin dişi ve yetişkin olmayan ayıların sayısında da önemli düşüşler” olduğunu belirlendi.

Araştırmacılar, “Gözlenen düşüşler, iklim değişikliğinin kutup ayıları üzerindeki demografik etkilerine ilişkin uzun süredir devam eden tahminlerle tutarlı” dedi.

Kutup ayılarının deniz buzu habitatı endişe verici bir hızla yok oluyor ve gezegenin uzak kuzeyi dünyanın geri kalanından dört kat daha hızlı ısınıyor. Yapılan araştırmalara göre, deniz buzu her geçen yıl daha da inceliyor ve  ilkbahar aylarında daha erken parçalanıyor.

Hudson Körfezi’ndeki buz kütlesinin ise 1980’lerden bu yana yaz aylarında yaklaşık yüzde 50 azaldığı tahmin ediliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.