Ekolojiİklim KriziManşet

Araştırmaya göre yeşil kimliğiniz genlerinizle ilgili olabilir

0
Fotoğraf: AA

Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla çevre bilincine sahip. Bilim insanları bu durumun nedeninin genlerle ilgili olabileceğini söylüyor.

BioScience dergisinde yayımlanan bir araştırma tek yumurta ikizlerinin çift yumurta ikizlerine kıyasla koruma ve çevrecilik konusunda daha benzer görüşlere sahip olduğunu buldu.

Bu sonuçtan yola çıkan araştırmacılar insanların genetik yapıları ile yeşil politikalara verdikleri destek arasında bağlantı olabileceğini öne sürüyor.

‘Determinizm değil olasılık ile ilgili’

Singapur Ulusal Üniversitesi‘nde araştırma görevlisi ve dergide yayınlanan makalenin başyazarı Chia-chen Chang, “Amaç, insanların neden farklı olduğunu anlamak” diyerek bu farklılıkta çevre ve genetik faktörlerinin etkisili olduğunu söyledi.

Chang açıklamasında “Genetik bileşenleri göz önünde bulundurmak bize bu soruya daha bütünsel bir cevap verir, ancak genetik sonuçlar determinizm değil, sadece olasılık ile ilgilidir” ifadelerini kullandı.

1000’den fazla ikiz incelendi

Araştırmacılar, ülkenin en büyük ikiz veri tabanı olan TwinsUK kayıtlarından 1000’den fazla ikizin verilerini kullandı.

Araştırmada tek yumurta ikizlerinin doğaya olan ilgileri, çevresel aktivizm ve kendi davranışlarının ne kadar çevre dostu olduğu hakkındaki sorulara verdikleri yanıtlar incelendi.

Sonuçlar, tek yumurta ikizlerinin her üç kategoride de sürekli olarak daha fazla ortak noktaya sahip olduğunu gösteriyor. Bilim insanlarına göre bu, insanların genetiği ile çevresel davranışları arasında bir bağlantı olduğunu ve aynı zamanda çevreci özelliklerin bir miktar kalıtsallık ile ilgili olduğunu gösteriyor.

Fotoğraf: AA

‘Davranışlarımız düşündüğümüzden karışık’

Ancak araştırmacılar, birinin içinde büyüdüğü ve çevrelendiği sosyal çevrenin, doğaya, çevresel aktivizm ve kişisel davranışa yönelik bireysel ilginin yüzde 50’den fazlasını açıkladığını söylüyor.

Chang, “Kalıtım, genetik bileşenlerin olduğunu gösteriyor. Ancak kalıtsallık tahminleri hem genetikten hem de çevreden etkilenir. Ekolojiye dair davranışlarımız muhtemelen düşündüğümüzden daha karmaşık” dedi.

‘Çok yararlı bir çalışma olduğunu düşünmüyorum’

The Guardian’da Sofia Quaglia’nın haberine göre çalışmaya dahil olmayan Ekonomi ve İstatistik Araştırma Merkezi’nde sosyal bilimler genetiği profesörü olan Felix Tropf, kalıtımın insanların çevresel tutumlarındaki rolünü anlamanın önünde uzun bir yol olduğunu söyledi:

“Böyle bir çalışmanın konu için son derece yararlı olduğunu düşünmüyorum. Bir noktada çok yararlı olabilecek daha fazla araştırmayı motive edebilir, ancak öncelikle temel olarak gözlemlediğimiz tek şeyin, genetik olarak tek yumurta ikizlerinin, iklim değişikliğine karşı tutumlarında genetik olarak tek yumurta ikizlerinden daha benzer olduğu olduğunu anlamak önemlidir”

‘İklim krizi sistemik bir sorun’

Aslında, iklim krizine yönelik tutumlarla ilişkili birçok gen olmasına rağmen, hepsi farklı şekillerde farklı şeyler yapabilir. Tropf, “Seni doğaya ya da onun gibi bir şeye yaklaştıran tek bir gen yok” dedi.

Ayrıca, sonuçları etkilemesi bekleneceğinden, araştırmacıların çalışmadaki ikizlerin sık sık doğaya maruz kalıp kalmadıkları hakkında bilgi içermesi gerektiğini de önerdi.

Troph, “Çevreciliğe yönelik bireysel davranışlar üzerindeki etkileri analiz etmek güzel, ancak sonuçta iklim değişikliği yapısal bir sorun, sistemik bir sorun ve politik bir sorun” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.