Doğa MücadelesiManşet

AKP’li Belediye Başkanı HES’e karşı: Macera tutkunlarının uğrak yeri Şeker Kanyonu’na HES onayı

0

Karabük’ün Yenice İlçesi’nde bulunan, doğa ve macera tutkunlarının uğrak yeri olan Şeker Kanyonu’na HES yapımına onay çıktı. Meclis’ten geçen projeye AKP’li Yenice Belediye Başkanı karşı çıkıyor.

1999 yılında Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve acil korunması gereken 100 orman alanı arasına alınan, Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip Yenice’de yer alan Şeker Kanyonu’nu besleyen Şimşir Deresi üzerine yapılacak HES projesine ilişkin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ve 1/5000 bin Ölçekli Nazım İmar Planı Karabük İl Genel Meclisi’nde 5 Şubat tarihinde onaylandı. Plan bir ay süreyle askıda kalacak.

Planların, birçok kurumun olumsuz görüş bildirmesine rağmen onaylanması ise dikkat çekti. İmar ve Kentleşme Müdürlüğü söz konusu planlarda şu eksikliklerin olduğuna dikkat çekti:

-İmar planında HES alanı santral binasının bulunduğu bölgede plan kararları üretilmiş, regülatör alanına ilişkin planlama kararlarının üretilmediği,

-Plan açıklama raporlarında alana ilişkin net tanımlamaların olmadığı, regülatör alanları su kanalları ve santral alanına ilişkin yer olmadığı, 1/5000 ölçekli nazım planda regülatör ve santral alanlarına ilişkin kesitler bulunmadığı,

-İdaremize sunulan plan paftalarında plan müellifinin Bülent Türkoğlu olduğu ancak söz konusu müellifin 2018 yılı büro tescil belgesi almadığı yapılan incelemelerde tespit edildiği,

HES projesi 2010 ve 2013 yıllarında ardarda gündeme gelmiş, tepkiler üzerine geri çekilmişti.

Şeker Kanyonu, doğal güzelliğiyle dikkat çeken, endemik canlı çeşitliliğiyle doğa ve macera tutkunlarının uğrak yerlerinden biri. Yenice ormanları  kontus defnesi, kızılçam, ıstıranca meşesi, dişbudak, akağaç, gümüş ıhlamur, kurt bağrı, erguvan gibi birçok ağaç türünü bir arada barındırıyor.

AKP’li Belediye Başkanı HES projesine karşı

Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı

Konuya ilişkin Yeşil Gazete’ye konuşan Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, 2006 yılında hazırladıkları ve 2007 yılında bitirdikleri 58 milyonluk projeyle Yenice’yi turizm merkezi haline getirdiklerini ifade ederek İl Genel Meclisi’nde kabul edilmesine rağmen HES projesine neden karşı çıktığını şu sözlerle açıkladı:

“Şeker Kanyonu bizim bölgenin can damarı, kalbi. Yenice ormanları dünya ormancılık teşkilatı tarafından korunması gereken 100 bölgenin içine alınmış. Türkiye’de ilk 9 bölgenin içinde. Yani dünyada ilk 100’e, Türkiye’de ilk 9’a giren bir yer ve buna bağlı olarak da bakir doğa harikası olan Yenice’de doğal güzelliklerin turizme açılması adına Yenice Belediyesi olarak 58 milyona 70 bin metrekarelik bir alana restoran, kafeterya, sosyal donatı alanları ve 30 tane bungalov tipi ev yapmak kaydıyla seyir terası noktasında turizmin Şeker Kanyonu ile entegrasyonunu sağlayıp aynı zamanda yürüyüş yollarıyla bağlantısını kurup turizm adına Yenice’nin ayağa kalkması, hareketlenmesi noktasında bir çalışmamız sürüyor. Yenice’nin geleceğini turizmde doğa turizminde görüyoruz. Yenice dediğim bu projeyle ekonomik olarak kalkınacaksa, Yeniceliler iş ekmek elde edecekse turizmden elde edeceğini düşünenlerdenim.”

Köy muhtarı: HES yapılacaksa kilit vuralım kapıya

Yazıköy Muhtarı İlhan Kahveci de “Bizim 372 nüfuslu köyümüz Şeker Kanyonu’nun üst tarafında. Kanyon, Yenice’nin göz bebeği. Turizme katkı sağlayan turizme açık bir yer” dedi. Kahveci, kanyonun köye kazandırdığı değerler hakkında da “Bizim köyümüzde et-balık tesisi var, 25 kişilik konaklama için pansiyon var. Seyir terasımız var. Köylü turizmden önemli bir gelir elde ediyor.” şeklinde konuştu.

Bu proje hayata geçirildiğinde Yenice’nin biteceğini, ormanların yok olacağını ve turizm adına doğal güzelliğin kalmayacağını belirten Kahveci, “doğa etkilenecek, kanyon ciddi şekilde etkilenecek. Herkes o kanyona geliyordu, kısacası kilit vursak daha iyi. Toplantılarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. İdare mahkemesine gideceğiz. Köylüyü toplayacağız ve o projeyi durdurmaya çalışacağız. Biz bu projeye karşı duracağız.” ifadelerini kullandı.

‘Şeker Kanyonu’nun ölümü demek’

Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay

Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay da doğanın bağrına hançer saplanmasına izin vermeyeceklerini, dünyanın en güzel köşelerinden birisi olan Şeker Kanyonu’na HES yapılmasını kabullenmelerinin mümkün olmadığını belirterek “Kaynakların verimli kullanılarak değerlendirilmesine itirazımız yok. Ancak, bu doğa katledilerek yapılamaz. Burada bir HES inşaatı yapmak doğanın bağrına bir hançer saplamaktır. Bu hançerin saplanmaması için her türlü demokratik hakkımızı kullanarak  yapımını engelleyeceğiz. Küçük küçük dereler üzerine Hidroelektrik Santralleri yapılarak Türkiye’nin enerji sorunu çözülemez.” dedi.

“Proje bölgenin iklimini ve yağış sistemini değiştirecek, ekolojik dengeyi bozacak ve Yenice’de turizmin ilk ayağını oluşturan Şeker Kanyonu’nun öldürülmesi anlamına gelecek” diyen Akay, “Bu olaya karşı çıkmak Yenice’de yaşayan herkesin  görevidir. Ev ev dolaşarak olayı anlatacağız. Bu olayı her platforma taşıyacağız. Her türlü demokratik hakkımızı eylemler de dahil olmak üzere kullanacağız” şeklinde konuştu.

 

Haber: Rıfat Doğan

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.