Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Alakır’da Tuğba ve Birhan’a dönük taciz ve saldırının arkasından muhtarın şikâyet dilekçesi çıktı

0

Antalya’nın Alakır Vadisi’nde yaşayan ancak HES şirketi tarafından uzun süredir taciz edilen Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çiftinin köy muhtarı tarafından Kaymakamlığa şikayet edildiği ve çifte dönük taciz ve tehditlerin bu tarihten sonra sıklaştığı ortaya çıktı.

Tuğba Günal- Birhan Erkutlu çifti, 2015 yılında Kuzca Mahalle Muhtarı Ali Okur ve ihtiyar heyeti tarafından “yasadışı faaliyetlerde bulunuyorlar ve ahlaki açıdan çevreyi rahatsız ediyorlar” gerekçesiyle Kumluca Kaymakamlığı’na şikayet edilmiş.

Doğal güzelliğiyle bilinen Alakır Vadisi’nde bir köye 2004 yılında yerleşen Tuğba ve Birhan çifti, 2009 yılından itibaren bölgede yoğunlaşmaya başlayan HES’lere karşı verdikleri mücadeleyle gündeme geldiler. Vadinin korunması için çabalayan çift son olarak Alakır Vadisi’ndeki 72.4 hektar (724.000 m2) alanı kaplayan bölge için ‘kesin korunacak hassas alan’ kararı aldırmış, bu karar Bakanlar Kurulu tarafından tescillenerek yürürlüğe girmişti.

Çiftin HES karşıtı mücadelesi barışçıl ve hukuki zemin üzerinden devam ederken, bu süreçte verdikleri mücadele yüzünden sürekli rahatsız edildiler. Silahla evlerinin önünde havaya ateş edilen, tehdit edilen, son olarak suları kesilen ve evlerinin önüne kamera yerleştirilerek taciz edilen çiftin başına gelenler bununla sınırlı değil.

Saldırıların arkasındaki belge ortaya çıktı

Günal ve Erkutlu ile ilgili ortaya çıkan yeni şikayet belgesi çifte dönük sistematik taciz ve saldırıların başlangıç noktasını oluşturuyor. 2015 yılına kadar herhangi bir taciz ve tehditle karşılaşmayan çifte bu şikayetten sonra dönük başlayan tacizler, çifte göre kendilerine göre saldırıların da miladı.

2015 yılına kadar çifte dönük herhangi bir taciz veya saldırı söz konusu değilken, 2014 yılında muhtar seçilen Okur’un şikayeti sonrasında yaşananlar çiftin hayatını değiştirdi.

‘Ahlaki açıdan çevreyi rahatsız ettikleri…’

Kumluca Kaymakamlığı’na bundan üç yıl önce 2015 yılının 8 Mayıs tarihinde verilen söz konusu şikayet dilekçesinde sonradan mahalle statüsüne geçen Kuzca köyünün muhtarı Ali Okur, İhtiyar Heyeti’nden İsmail Genç, Tahir Sarı, Yücel Kanat ve Arif Ulaş’ın imzaları bulunuyor. Çiftin insanlara hakaret ettikleri, yasadışı faaliyette bulundukları ve ahlaki açıdan çevreyi rahatsız ettikleri yönünde iddiaların yer aldığı belgede şu ifadeler yer alıyor:

“06.05.2015 tarihi itibarı ile Kuzca mahallesi ihtiyar heyeti olarak, tarih öncesi Sinit mevkiinden arazi satın alarak idaremiz dahilinde ikamet etmeye başlayan, sadece adını Birhan olarak bildiğimiz erkekle birlikte kalan birinin ismini Elif olarak bildiğimiz kişi ve kişilerden, defalarca uyarmamıza rağmen kimlik bildiriminde bulunmadıkları, ayrıca çevrelerine yaklaşan tüm insanlara hakaret ettikleri, sanki sevk ve idarelerinde bulunan alanda yasadışı faaliyet içinde oldukları, girip çıkan kişi ve kişilerin güvenlik açısından tehlike arz ettikleri, beraberindeki bayanların ahlaki açıdan çevreyi rahatsız ettikleri, yukarıda bahsi geçen şahısların takip edilmesi hususunu arz ederim.”

Kuzca muhtarı Ali Okur tarafından 8 Mayıs 2015’de Kumluca Kaymakamlığı’na verilen şikayet dilekçesi

Muhtarın şikayeti saldırıların miladı

Yeşil Gazete olarak görüştüğümüz çift, “Bu şikayet dilekçesinden sonra mı saldırılar başladı” şeklindeki sorumuza “Evet kesinlikle. Bir milat gibiydi. Ondan sonra bize karşı tehdit ve taciz olayları başladı.” cevabını vererek sözlerine şöyle devam ediyor: “Sonuçta köy yerinde muhtar devletin temsilcisi. Onun dedikleri birçok kişiyi etkiliyor. Halihazırda bize karşı şiddet uygulamak isteyen şahısların hem önünü açtı hem de onların bu şiddet olaylarından alabilecekleri cezalardan kurtulacakları rahatlığını verdi.”

Çifte dönük kara propaganda: Terörist ve ateist

Çift, muhtarın şikayet dilekçesiyle kalmadığına aynı zamanda kendilerine dönük son zamanlarda iktidar çevrelerinde muhaliflere dönük olarak dile getirilen “terörist” ve “ateist” suçlamalarını yönelttiğine ve halkı kendilerine karşı kışkırttığına dikkat çekerek, muhtarın bu söylemlerinin bundan faydalanmak isteyen karanlık kişilere eylem ortamı sunduğuna işaret ediyorlar. Tuğba ve Birhan çifti, bu taciz ve tehditlere karşı savcılığın üç senedir hiçbir şey yapmadığını ve bu nedenle taciz olaylarının halen devam ettiğini dile getiriyor.

HES firmasıyla yakın ilişkiler iddiası

Kendilerine dönük şikayet dilekçesinde dile getirilen suçlamaları reddeden çift, muhtarın HES firmasıyla ilişkilerine dikkat çekiyor:

“Kimliklerini istedik vermediler” de yalan. Daha ilk Alakır’a 2004’te yerleştiğimizde zaten kimlik bilgilerimizi hem o zamanın muhtarına hem de jandarmaya verdik. Hatta köyde oy bile kullanmıştık. Bu muhtar son yerel seçimlerle gelen muhtar. Gelir gelmez bizimle uğraşmaya başladı. HES’çilerle arası çok iyi. HES’çilerin onu destekleyip propaganda yaparak seçtirdiği dedikodusu bile vardı.”

‘Ne kaymakamlığın ne de muhtarlığın takip gibi bir görevi var’

Antalya Barosu avukatlarından Tuncay Koç da çifte dönük şikayet dilekçesini hukuki olarak değerlendirerek şunları söyledi:

“Halkı kin ve düşmanlığa sevk, iftira, görevi suistimal gibi suçlarla Birhan ve Tuğba suç duyurusunda bulunmuş. Muhtarlığın Kaymakamlık’tan bu kişilerin takip edilmesi gibi bir talebi olamaz. Hukuki değil. Kaymakamlığın da muhtarlığın da ‘takip’ gibi bir görevi bulunmamaktadır.”

Muhtar “ısmarlama” dilekçe hazırlamış

“Bu dilekçeden sonra saldırı ve tacizlerin artması tabii dikkate alınması gereken bir nedendir” diyen Koç, dilekçedeki çelişkilere dikkat çekti: “Muhtarlığın dilekçesinde açıkça Tuğba ve Birhan’a taciz ve iftira var. “Ahlaki açıdan çevrenin rahatsız edilmesi” nedir? Ya ortada bir suç ya da kabahat vardır ya da yoktur. Ahlaki açıdan çevrenin rahatsız olması diye bir kavram yoktur. Çevreyi rahatsız etmek vardır. Ya da müstehcenlik, fuhuş gibi suçlar vardır.”

Koç, muhtar ve ihtiyar heyetinin açıkça “ısmarlama” bir dilekçe yazdıklarını ifade etti.

Muhtar reddetti: ‘Komşularla birbirlerini şikayet etmişler’

Şikâyet dilekçesinin altında imzası bulunan Kuzca Mahalle Muhtarı Ali Okur ile de görüştük. Okur, çifte dönük şikâyet için “Ben buranın muhtarıyım. Şikâyet derken biz bunlar hakkında usulsüzlük yapıyorlar demedik. Şu olumsuzluk var demedik. Komşularla birbirlerini şikâyet ettiler,” dedi.

Kumluca Kaymakamlığı’nın kendilerine daha önce “köyünüzde ikametgâhsız oturan kişiler varsa 3 gün içinde bildirmeniz gerekir” şeklinde bir talimat verdiğini belirten Okur, “Biz de Tuğba ve Birhan’ın ikametgâhsız oturduğuna yönelik bildirimi yaptık” ifadelerini kullandı.

‘Köylüye selam vermiyorlar’

Şikâyet gerekçesini sorduğumuz Okur, çiftin mahallelilerle, köylülerle kapıştığını, köylülere selam vermediğini iddia ederek “Köylülerimizi rahatsız ediyorlardı. Kötü bir şey demedik. Benim köyümde oturuyorlar, ben de muhtarım benimle selamlaşsalardı olmaz mıydı? Bizim kötü bir amacımız yok. Selamlaşsın, sabahlaşsınlar, böyle daha güzel olmaz mı?” diye konuştu.

Çiftle ilgili “ahlaki açıdan çevreyi rahatsız ettikleri ve “yasadışı faaliyetlerde bulundukları” yönünde dilekçede yer alan ifadeleri neden kullandıkları ve, şikâyetin HES ile ilgisi olup olmadığı yönündeki sorumuza Muhtar Okur, “Yok öyle bir şey demedik. Köyümüzü savunmak doğal hakkımızdır. Bu Kuzca’yı onlar mı korudu? Şimdiye kadar biz koruduk. Kuzca’nın bir tarihi var. HES devletin sorunu o beni bağlamıyor,” şeklinde cevap verdi.

Çiftin söylediklerini doğrulayan taciz ve tehditler de şikâyet dilekçesinden tam olarak 3 ay sonra başlamış.

İlk taciz şikâyetten 3 ay sonra 4 Ağustos’ta

Çifte dönük tacizler 4 Ağustos 2015 tarihinde gece yarısından sonra motosikletli bir şahısın yoldan geçerken çiftin kapısının önünde durup havaya ateş ederek silahının şarjörünü boşaltması ve hızla uzaklaşmasıyla başlamıştı.

Bu tacize yönelik suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Sonra sırasıyla çifte dönük şu taciz, tehdit ve baskılar yaşandı:

11 Ağustos 2015

Metamar şirketine ait Kürce HES’in şantiye şefi Ali Süzen’in kışkırtmasıyla HES bekçisi Şaban Akkay çiftin komşusu Elif’e gelip “Söyle o Birhan’a ayağını denk alsın! Yoksa kolunu bacağını kırarız onun!” diyerek tehdit etti.

Savcılık soruşturması sonucunda açılan mahkeme bekçiye 5 ay hapis cezası verdi.

Eylül 2015

Antalya ÇED müdürü İbrahim Özçelik kendisine sosyal medya üzerinden hakaret ettiği iddiası ile Tuğba Günal hakkında suç duyurusunda bulundu.

7 Eylül 2016

Söğütcuması’nda otobüsten inip çifte doğru yürümekte olan Güney Akgül’ün yanına yaklaşan araçtaki şahıs silahını gösterip “Satanistlerin (çifti kast ediyor) yanına mı gidiyorsun! Bin arabaya!” diyerek hem silahla tehdit edip hem de zorla kaçırmaya çalıştı.

Benzer olayları yapan kişinin arabası ve eşkâline uymaktaydı. Bu olaydan sonra da savcılık takipsizlik kararı verdi.

21 Eylül 2017

Metamar şirketine ait Kürce HES’in şantiye şefi Ali Süzen’in çiftin evinin yanında aldığı araziden gün içinde havaya bir kaç el silah sıkıldı. Olay jandarmaya bildirildi. Gece yarısından sonra ise bu sefer direkt çifte doğru yoldan geçen bir arabadan iki el silah sıkıldı. Tekrar jandarma arandı. Çiftin ifadesi alındı. Kovan arandı ancak bulunamadı.

Eylül 2017’deki olay takipsizlikle sonuçlandı.

14 Ekim 2017

Yıllardır Alakır Nehrini HES şirketlerine karşı korumaya çalışan yaşam savunucusu çiftin su aldıkları kaynak HES şirketi tarafından kesildi.

30 Ekim 2017

Metamar şirketine ait Kürce HES’in şantiye şefi Ali Süzen’in alıp sonra şirket sahibi Hasan Tığlı’nın başka bir şirketi olan Orhuntaş Mermer şirketine devrettiği çiftin bitişindeki arazinin tellerini “Tuğba ile Birhan’ın yatırarak zarar verdiği” iddiasıyla HES bekçisi Şaban Akkay’ın görgü tanıklığı ile suç duyurusunda bulunuldu.

18 Aralık 2017

Tuğba Günal- Birhan Erkutlu çiftinin yaşadığı alana giden su kaynağını engelleyen HES şirketi, iki ayı aşkın süreden bu yana 200 metre uzaktaki nehirden taşıma suyla hayat mücadelesi veren çiftin arazisinin giriş kapısı önüne dört kamera yerleştirdi.

Çiftin muhtar için yaptığı “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “İftira” ve “Görevi suistimal” suç duyurusundan halen bir sonuç çıkmış değil.

Alakır’dan sevindirici haber: Müjde canlar suyumuz bize geri geldi!

Alakır’da susuz 100’üncü gün

Alakır’dan güzel haber: 72.4 hektarlık bölge için de kesin korunacak hassas alan ilanı

[AlakırSahipsizDeğildir] Tuğba ve Birhan’ı kameralı tacizle yıldırmaya çalışıyorlar

[Alakır Sahipsiz Değildir] Tuğba ve Birhan’ın susuz bırakılmasına izin vermeyin!

Alakır’dan destek çağrısı: Hayrat Bir Şey!

Alakır Vadisi’nde HES’e karşı mücadele eden çevreci çifte silahlı taciz

 

Haber: Rıfat Doğan

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.